Marţi, 23 Octombrie 2018
Marţi, 23 Octombrie 2018


Metalmăcire / „Liliecii de pe strada Dónáth” – un șlagăr despre Kolozsvár și iubirile anilor 70

„Liliecii de pe strada Dónáth” – un șlagăr despre Kolozsvár și iubirile anilor 70

Tamás Gábor a susținut în data de 10 decembrie un concert la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, unul dintre concertele programate, care se vor susține în diferite părți ale lumii. Acest turneu a fost început pe data de 19 noiembrie 2016 și se va termina pe 16 decembrie, 2017. Printre altele el va vizita Australia și Canada.
Tamás Gábor este un solist de muzică ușoară și folk foarte cunoscut de către maghiari și nu numai.

Momentan trăiește în Suedia dar și-a început cariera în acest domeniu în anii 1970 în Cluj, cu piesa Dónáth-úti orgonák (Liliecii de pe strada Dónáth), o piesă care a devenit primul șlagăr adevărat al maghiarilor de pretutindeni. În 2004 a primit titlul de Cavalerul Culturii Maghiare.

În muzica lui descoperim motive și teme legate de origini, de patrie, de natură, dezvăluind faptul cât de mult îi lipsește țara natală.

Sala Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca a fost umplută de către spectatori, care îl așteaptă întotdeauna acasă pe solist cu brațele deschise.

Marcu Vasile, profesor asociat al Universității din Oradea și fost Director al DPPD al Universității din Oradea l-a premiat pe Tamás Gábor la sfârșitul spectacolului, după care ne-a mărturisit că îl cunoaște de mult timp pe dânsul și încercă și el la rândul lui să fie acolo la fiecare concert. A fost deja în Harghita, la Reghin, la Oradea, la Budapesta - ,,Oriunde merge, noi mergem să-l ascultăm” – completa soția lui, prof.univ. în domeniul Arte și Muzică, dr. Marcu Agneta.

      

Török Zoltán ne-a mărturisit că a fost un sentiment plăcut să audă din nou melodiile lui Tamás Gábor, îi place să vină cu toată familia pentru a-l asculta. Cel mai mult ne-a plăcut melodia cu titlul ”Transilvania, frumoasa mea patrie”(,,Oh, Erdély, szép hazám”).

Sajgó Tünde ne-a povestit, că nu doar ei, dar și fiului ei îi plac foarte mult aceste melodii, preferata fiind ”Muzicianul de stradă” (,,Utcazenész”)

La finalul concertului nici Tamás Gábor nu a scăpat de întrebări.

– Povestiți-ne vă rog despre acest turneu care urmează, îi conectați cumva cu aceste concerte pe maghiarii din alte regiuni?

– Eu cânt pentru maghiarii din toată lumea, care s-au mutat în diferite țări ale lumii, de la Australia până la America și de la Suedia până la Transilvania. Mă simt ca și un misionar, care are misiunea de a vizita și de a le cânta oamenilor de naționalitate maghiară. Se vede, se simte, că le cauzează bucurie faptul de a auzi cântece, melodii de odinioară cântate pe limba lor.

– S-a scris o carte despre dumneavoastră, povestiți-ne vă rog despre volum.

– Am început în 2014 cu Szucher Ervin, un jurnalist popular din Târgu-Mureș să scriem cartea intitualată „Csak a szívben nem száll az idő” („Doar în inimă nu trece timpul”) și ne-am decis să o publicăm împreună cu noul CD numit „Mért adnánk fel?” („De ce să renunțăm?”). Iar asta ne-a reușit, se pare că are succes, dorim s-o lansăm în Budapesta, în Brașov, în Târgu-Mureș, în Reghin și în alte regiuni.

–V-a surprins premiul sau mai bine-zis cadoul acordat în seara asta de către domnul Marcu Vasile?

– Mi-a căzut bine gestul, apreciez foarte mult când văd că oamenii, fie ei de orice naționalitate, dar vin la concertele mele, cântă, fredonează împreună. Iar la concrtele mele vin mulți români, nu doar maghiari, și îmi zic după spectacol, chiar dacă nu înțeleg ce cântă, lor li se pare frumoasă melodia în sine și au învățat să cânte alături de ceilalți spectatori.

– Cântați și în regiunile unde prepoderent sunt mai mulți români?

– Da, sigur că da, de exemplu în Reșița, iar în aceste locuri cânt și în românește. Mie mi-au plăcut întotdeuna melodiile lui Florin Bogardo, așa că inspirându-mă de la el cânt melodiile „ Bună seara zâna pădurilor”, „Ora cântecului” sau „Să nu uităm trandafirii”.

– Ce sentiment ați avut az, când ați cântat iar în Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca?

– De nedescris. A fost o atmosferă magică, am cântat mult mai mult decât am intenționat, publicul nu m-a uitat, asta s-a auzit și în aplauze, deci m-am simțit minunat, ca acasă. Sper că toată lumea s-a distrat și s-a bucurat în seara aceasta. A fost frumos că ne-am revăzut.
Sus