Marţi, 20 August 2019
Marţi, 20 August 2019


Metalmăcire / Dă drumul și roagă-te pentru libertate…

Dă drumul și roagă-te pentru libertate…

Tragedia de la clubul Colectiv din București a creat un val de emoții, urmat de un val de reacții fără precedent în noi toți! Această întâmplare nefericită ne-a șocat, ne-a întristat, ne-a dezgustat, ne-a revoltat, ne-a scos în stradă, ne-a făcut să ne întrebăm cine suntem și ce ne dorim cu adevărat de la noi înșine și de la societate în general.

Ei bine, undeva mă bucur că oamenii au fost treziți la nevoia de schimbare radicală în toate domeniile vieții, însă abia îmi găsesc cuvintele și îmi pare nespus de rău că a trebuit să realizăm aceste lucruri în urma unor sacrificii foarte mari! Prețul cel mare, a fost plătit de acei oameni care au ars în seara fatidică și de cei care încă mai suferă în spitale, a familiilor, prietenilor, cunoscuților și apropiaților acelor oameni care au fost afectați în mod direct de această nefericită întâmplare!

Am descoperit că putem empatiza în grup cu victimele acelui incendiu îngrozitor, că încă suntem sensibili, că nu suntem chiar atât de reci și distanți, că avem suflet, că ne pasă, că încă mai suntem în stare să plângem cu lacrimi de durere și întristare… am redescoperit că suntem OAMENI!

Valul proaspăt de simpatie a unora față de muzica rock și de spiritul rock în general mă umple de bucurie! Parcă-parcă am fi înțeles cu toții rândurile de început a piesei The day we die cântată de trupa Goodby to gravity: Dă drumul și roagă-te pentru libertate…Artiști, dar și oameni cu diferite profesii și talente își adună forțele, s-au făcut și se fac în continuare donații de sânge, de bani si de bunuri necesare, se organizează concerte de caritate pentru ajutorarea victimelor.

Văd oameni care ies in stradă și îsi ridică vocea împotriva sistemului corupt în care trăim, resimt furia și scârba care ne umple împotriva unor așa numiți oameni alesi, unor instituții care ar trebui să ne reprezinte, să ne ajute și să ne susțină sa avem cu toții o viată mai bună, mai sigură!

Despre formația Goodbye to Gravity (în afară de fanii lor și prietenii apropiați) se știa destul de puțin, și asta din pricina faptului că în România muzica rock-metal în mod voit este puternic marginalizată, este stigmatizată și etichetată cu tot felul de slogane false, manipulative, este discreditată!

Trăim într-o țară unde șmecherii, băieții deștepți, hoții, mincinoșii, penalii, cocalarii și târfele sunt vedetele naționale și valorile care „trebuie” promovate și urmate! Trăim într-o țară unde oameni cu adevărat talentați, care spun lucrurilor pe nume, care văd problema, atrag atenția, trag semnalul de alarmă și oferă soluții, care cheamă societatea la o viață mai bună prin intermediul artei și limbajului lor, nu sunt bineveniti, nu sunt etalon!

Acum e momentul ca România să devină o țară unde să ne dorim să trăim! Dă drumul și roagă-te pentru libertate…

Iată câteva date despre trupa care a lansat albumul in clubul Colectiv:

Goodbye to Gravity este o trupă metalcore din București, înființată în 2011. Din trupă făceau parte: Andrei Găluș (solist), Alex Pascu (bas), Bogdan Lavinius (tobe), Vlad Țelea și Mihai Alexandru (chitariști). Cei patru instrumentiști aveau o altă trupă înainte, Thunderstorm. Lor li s-a alăturat arădeanul Andrei Găluț, solistul trupei, câștigătorul „Megastar" din 2008. Albumul lor de debut intitulat „Goodbye to Gravity”, lansat în 2012, a fost numit „Cel mai bun album metal al anului 2012”.

La lansarea celui de-al doilea album al lor, Mantras of War, de pe 30 octombrie 2015 la clubul de noapte Colectiv din București, artificiile pirotehnice folosite de trupă au dezlănțuit un incendiu mortal, în mare măsură accelerat prin spuma poliuretanică utilizată în club pentru antifonare, și 34 de persoane au murit, iar alte 175 au fost rănite. Vocalistul Andrei Găluț, basistul Alex Pascu și bateristul Bogdan Lavinius au fost spitalizați cu răni grave, iar chitariștii Vlad Țelea și Mihai Alexandru au murit.

Discografie: 2012: Goodbye to Gravity,2015: Mantras of War. Premii: 2012: finaliști la New Blood Awards, 2012: Bestes Metal-Album 2012 la Metalhead Awards , 2013: locul 4 din 313 (prima rundă), locul 11 din 50 (runda a doua) la Ringrocker Bandcontest.

Membri: Andrei Găluț – solist (din 2011), Bogdan Lavinius – toboșar (din 2011), Alex Pascu – basist (din 2011), Vlad Țelea – chitarist (din 2011, decedat în 30 octombrie 2015), Mihai Alexandru – chitarist (din 2011, decedat în 31 octombrie 2015).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
“Grupul Goodby to gravity este o trupă de death metal, adică o formație de heavy metal care folosește efecte speciale (cum ar fi vocea „mârâită” - growl vocal profund) pentru a se manifesta. În cadrul acestei familii, muzica lor se poate localiza în subfamilia” death metal melodic. Obărșia pieselor principale pare a fi la prima vedere în melodicitatea musical-ului Wicked: The Untold Story of the Witches of Oz – care este definită practic de piesa Defying gravity –, însă la o analiză de comparație ies la iveală înrudiri mai recente. Deși piesa de top a trupei este The day we die, în viziunea mea cartea lor de vizită este Shadow puppets în care se pot identifica clar originile melodice, rădăcinile mesageriale și cele de expresie.
      

Astfel piesa Shadow puppets este – prin acel ouvre de neuitat – sora piesei Wings of a butterfly a formației finlandeze HIM. (Interesant că cei de la HIM secondează această piesă cu Wicked game, redeschizând un drum închis la capăt celor care cred în rudenia „subconștientă” dintre musical-ul Wicked, HIM și Goodby to gravity.) Cu un început stil „HIM” piesa trece pe tărâmul Metallica, preluând în subconștient fluctuația de bază a piesei Master of puppets. De reținut însă, că modul de prezentare a piesei nu este nici HIM, nici Metallica ci un tribute Foo Fighters cu piesa The pretender: What if I say that I will never surrender?” (Csaba Szabó)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trist, dar constat că în urma acestui eveniment tragic care a lovit trupa și pe cei prezenți la acest concert de lansare al celui de al doilea album al lor, s-au „trezit” și o droaie de oameni cu idei tâmpite, cu acuzații hilare, aproape halucinante, care își dau cu părerea, își caută susținători în special în mediul virtual, care încearcă să găsească explicații care mai de care, prin care să își justifice fanatismul, răutatea, ura, sărăcia proprie, lipsa de empatie, lipsa de neuroni… Una dintre „teorii” ar fi că Goodby to gravity ar fi avut texte „sataniste”.
      

Iată oameni bun textul piesei The day we die:

Da drumul si roaga-te pentru libertate
Inca un rand sarind in flacari
Buzele moi sunt liderii schimbarii
De acum incolo oricine este vinovat
Ma uit in sus la tovarasii mei
O artilerie cu sufletul la gura
Pastrati privirile atintite catre inamici
Si dati capacul anarhiei jos
Purtarea voastra condescendenta a mers prost
Ar fi trebuit sa stiti tot acest timp
Nu suntem numere, suntem liberi, suntem asa de vii
Pentru ca ziua in care vom cadea va fi ziua mortii noastre,
Ziua in care murim!
Iata o indoiala de credinciosi
Dibacia mainii este lectia ce o tin
Sub disparitia constiintei
Catre toate credintele voastre fixate
Stati la pamant pe campul de lupta
Umplut cu viata, oase si dispret
Strangeti din pumni, sunt predispus sa lupt
Apasa pe tragaci si da tonul
Purtarea voastra condescendenta a mers prost
Ar fi trebuit sa stiti tot acest timp
Nu suntem numere, suntem liberi, suntem asa de vii
Pentru ca ziua in care vom cadea va fi ziua mortii noastre,
Ziua in care murim!
Apasa pe acel tragaci
Sa va dau dracu’ toata coruptia nelegiuita!
Este aici inca de la inceputurile noastre
Dar nu am putut vedea toate timpurile in care ne-am simtit asa goi
Cum dorintele noastre erau spanzurate
In tot acest timp am fost incuiati
Si nu a fost nimic de spus pana azi!
Nu suntem numere, suntem liberi, suntem asa de vii
Pentru ca ziua in care vom cadea va fi ziua mortii noastre,
Ziua in care murim!
Ziua in care murim!

(Textul original aici: (http://www.versuri.us/goodbye-to-gravity-the-day-we-die-romana-versuri/)

                                                                         ***
ROMÂNIA!

Ridică-te, fă-te auzit! Rezistă dacă ești lovit! Ridică-te, timpul tău a venit! Rezistă, tu nu poți fi oprit!


      

Corbii Albi pe această cale se solidarizează cu toți aceia care încercă să deschidă orizontul acestei Românii subinformate. Piesa Singur împotriva tuturor sună ventru voi!Sus