Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Metalmăcire / 4.Moby Dick la Cluj: „Gazember – Ah da, derbedeu”

4.Moby Dick la Cluj: „Gazember – Ah da, derbedeu”

Moby Dick fiind prima formație de thrash metal din Ungaria – cel puțin primul lor disc, Ugass kutya! (Latră câine!) din1990 este prezentat în cercurile de specialitate astfel –,  este dificil să-l compari cu o altă formație maghiară. Fondatorii fiind teenageri când au format trupa (cei doi verișori la 12 ani deja visau la o formație), piesele lor mult timp aveau amprenta și mai ales avântul acestei perioade dulci și mai ales neliniștite. Textele lor erau simple, ceea ce însemna pe undeva un fel de mică revoluție, deorece trupele maghiare între anii 1960-1980 puneau în general mare accent pe „literatura” textelor, autorii acestui gen de texte fiind stimați nu numai de specialiști, dar și de oamenii de cultură.

Primul album al lor, Ugass kutya! (Latră câine!) din 1990, prin muzică aduce fără doar și poate ceva nou în preeria metalului maghiar (thrash-ul fiind adus la modă de ei).Acest lucru este știut și de băieții de la Moby Dick, ei folosind prima parte a simfoniei Lumii Noi de Dvorzak ca un fel de antet la piesa „de bază” Ugass kutya! (Latră câine!).Tematicile nu sunt absolut noi. Problemele singurătății adolescentine, ce apar des în piesele Moby Dick au o tradiție puternică în rockul respectiv metalul din Ungaria anilor 70-80. Formația Dinamit exact cu zece ani înainte, în 1980 a scos albumul Dinamit, care se bazează – din punct de vedere al textului – în mare parte pe aceste sentimente grele ale adolescenței: Tinédzser dal (Cântec de teenager) sau Engem ne sajnáljatok (Sa nu vă fie milă de mine).

Formația EDDA din Miskolc a fondat un întreg imperiu pe seama contradicțiilor psiho-sociale adolescentine ale anilor 80: Elhagyom a várost (Părăsesc orașul), Kölyköd voltam (Am fost puiul tău), A torony (Turnul). Nici lătratul din piesa Ugass kutya! Nu este absolut nou ca idee, formația Beatrice a folosit acest efect mult mai repede, în piesa antologică – marca Nagy Feró – cu titlul Nagyvárosi farkas (Lupul de oraș).Și am mai putea găsi multe efecte textuale sau de concepție care nu sunt absolut noi în mâna Moby Dick, dar nu aceste aspecte sunt importante la această trupă. Mai ales pentru faptul că cei de la Moby Dick, pe la începuturi, priveau spre Nagy Feró (Beatrice) ca la un mic dumnezeu. Ba mai mult, unii din formație recunosc că Nagy Feró le-a explicat prima dată care e esența tobelor și ce înseamnă un riff adevărat. Rozsonits Tamás spune într-un interviu: „A venit Feró și a spus că e un câcat cum lucrez la tobe. Sunt prea fin... – Ăsta nu e jazz, dă-i tare, până ai bășici pe palmă...” (Despre Nagy Feró vezi AICI)

Ceea ce face această formația una de legendă, este noutatea. Prin ei a intrat thrash-metalul în lumea colocvială a muzicii ușoare din Ungaria.

Moby Dick a ajuns rapid pe vârf. Trash-ul lor combinat cu textele simple, des izvorite din lumea rock-ului maghiar al anilor 70-80 a făcut furori la concertele din orașul Sopron din vestul Ungariei. Și ei – ca și EDDA din Miskolc – aveau handicapul de a nu fi din Budapesta, deci trebuiau să învingă Budapesta. Ceea ce au și reușit rapid, chiar cu primul album, cu piesa Kerestesvitéz (Cruciatul), al cărei refren: Indulj keresztesvitéz! (La arme cuciatule!) a dominat mulți ani emisiunile rock din Ungaria.

Istoria începuturilor lor a devenit un fel de bestseller superscurt în rândul tinerilor, mai ales momentul când la vârsta de 14-16 ani Schmiedl Tamás a văzut filmul Moby Dick și a ieșit la băieții de pe maidan, spunându-le: „auziți, formația noastră va avea acest nume de Moby Dick, dar nu mai știu cum se scrie corect...” Sunt populare și acele întâmplări, care au dirijat formația din Sopron din stadiul de formație rock-metal de provincie, spre o trupă care preluând stilul thrash a reușit în 1991 să umple săli din Budapesta, datorită și perseverenței lui Göbl Gábor.

Moby Dick a dominat „piața thrash” din Ungaria din 1990 până 1995. Mentes Róbert spune: „Akkorát újítottunk...", adică: „A fost o reânnoire extraordionară apariția noastră...”

Reânnoire eternă însă nu există. Moby Dick – ca și orice formație serioasă – a trecut și prin perioade grele, chiar au dus la desființare temporară, dar apariția lor pe scene și acum înseamnă EVENIMENT.

În Transilvania Moby Dick mai are o aură în plus datorită anului 1994, când Gheorghe Funar nu a permis afișarea bilingvă a concertului din Cluj; concertul a fost „mutat” într-o localitate din apropierea orașului. Urmează una dintre piesele reprezentative ale celor de la Moby Dick. Derbedeu.Gazember... (Ceea ce eu aș traduce mai liber ca: Vânătorul de fuste...)

                                

Derbedeu

Iată somnul ce m-ar lua
Dar unora la fete le fuge mintea.
Ah, da, derbedeu.
Datorită femeilor am ajuns derbedeu.

Știu că-n zori vei tăgădui
Dar în visele tale alături îmi vei fi
Ah, da, derbedeu.
Mă-ta știe, soțul nu, de ce am ajuns eu derbedeu.

Bărbatu-to mânca carnea bună, fasolea
Iar eu puiul, ce după el rămânea
Ah, da, derbedeu.
Datorită femeilor am ajuns derbedeu.

Sosul e rece la fel și puiul,
Mai bine îmi iau și eu zborul.
Ah, da, derbedeu.
Fetele știu, băieții nu, de ce am ajuns eu derbedeu.

Traducere: Csaba Szabó

(Csaba Szabó)

                                                                                   ***
 
                     CONCERT MOBY DICK (HU) & BLACK DIAMOND (RO)

     Flying Circus Pub/Cluj-Napoca, Miercuri, 16 sept 2015 – Afterparty: Andy Ghost
 

MOBY DICK - Trupa legendară de thrash-metal din Ungaria revine în Cluj-Napoca, pentru un concert fulminant în Flying Circus PUB.

Moby Dick este trupa care în anul 1993 a umplut Sala Armonia cu 1200 de rockeri! Sala a fost în delir, de pe pereți curgeau râuri de condens! În octombrie 1994 urmau să cânte din nou în Cluj , în Sala Sporturilor, însă în urma unui afișaj grandios, Gheorghe Funar a interzis concertul! De data asta însă nu va fi nici un obstacol în realizarea acestui concert mult așteptat!

     

Va fi un concert MD fără compromisuri, o întâlnire față-n-față cu cei care țin sus steagul thrash-metalului est-european de peste 35 de ani!

O ocazie ce nu trebuie ratată și un concert ce trebuie văzut, ascultat și simțit pe propria piele!
Acest concert este suținut de Napocalipsa Events!

În deschiderea concertului vom avea trupa din Reghin BLACK DIAMOND
http://blackdiamond.ro/black_diamond_biography.html

Suport: 35 lei

Biletele pot fi achiziționate în avans de la:

Flying Circus PUB – str. Iuliu Maniu nr. 2 si la
Kajatanya – str. Inocențiu Micu Klein nr. 11

Biletele cu reducere pt. studenți vor putea fi achiziționate în ziua concertului, la fața locului, de la ora 17, sau puteți comanda pe adresa de e-mail: kolozsvárimobydick@gmail.com
Miercuri 16 sept. 2015 in Flying Circus trash-metalul maghiar întâlnește rockerii clujeni, iar această întâlnire va fi energizantă, electrizantă si explozivă!

Metal-afterparty cu Dj. ANDY GHOST! Rock ON!

(Andy Ghost)Sus