Marţi, 23 Aprilie 2019
Marţi, 23 Aprilie 2019


Metalmăcire / DEMJÉN FERENC ȘI IMORTALIZAREA ROCK-ULUI CLASIC MAGHIAR

Contribuind la mai mult de 150 de albume muzicale și creând o aură profesională nemărginită în domeniul Rock-ului maghiar, Demjén Ferenc este un artist care și la vârsta de 71 de ani merită văzut live oriunde ai fi și orice limbă ai vorbi. Muzica lui transcende structuri politice, etnice, și diferențele fundamentale dintre generații – el, cu vocea sa excepțională, a ajuns să-i unească pe toți cei care îi acordaseră urechile cândva în viața lor.


Având peste 20 de albume finalizate și nenumărate concerte în spatele lui, Demjén face parte din acei artiști care încă mai poate aprecia sunetul adevărat al instrumentelor – un aspect mai puțin notabil în zilele noastre, unde tehnologia avansată a ajuns să eclipseze talentul adevărat. Demjén, însă cântă cu inima deschisă și vocea sa natural-răgușită a devenit un simbol-pivot al Rockului Clasic maghiar.

În data de 19 August 2018, Demjén Ferenc a cântat la Cluj-Napoca în cadrul Zilelor Culturale Maghiare și experiența a fost mai mult decât magică pentru toți. De ce? Deoarece, cu excepția a 1-2 oameni, nimeni nu și-a ridicat smartphone-ul să-l filmeze pe maestru. Concertul lui a fost unul emoționant și spectatorii au fost fermecați totalmente – un aspect cât se poate de rar-întâmpinat în zilele noastre aproape obsedate digital. De la copii la oameni vârstnici, toți au cântat cu Demjén și atmosfera a devenit una aparent trasă din anii ’80.


În concluzie, aș dori să aduc un omagiu domnului Demjén Ferenc prin a-i atașa piesa cea mai vitală aici. Vorbind de cai și de arta de a călări în mod evident, piesa se subînțelege totodată a fi o dedicație visătorilor adevărați: „A lelkünk addig vágtat, míg hajtanak a vágyak.” (Sufletul nostru atât galopează cât este motivat de visele noastre)Ținem muzica adevărată live în viață! Keep rockin’!

Sus