Marţi, 23 Aprilie 2019
Marţi, 23 Aprilie 2019


Metalmăcire / CÂND TRUPELE STRĂINE CÂNTĂ ÎN MAGHIARĂ

În zilele noastre „postmoderne” a devenit deja o modă ca o trupă care vizitează o țară străină să învețe câte ceva despre ea. Nu mai trăim în zilele în care muzicienii nici nu știau unde cântă (da, ne uităm la voi cu ochi semi-enervați, Guns N’ Roses), ci în era informației, unde o mică gafă poate sa treacă o trupă de pe piedestal sub pământ. Așadar, omagiul muzical a devenit cât mai popular cu cât mai mult timp trecea. Și ce se întâmplă atunci când o trupă recunoscută vizitează Ungaria și ține un concert de neuitat? Haideți să vedem detaliile omagiului rock împreună!


În anul 1986 (27 Iulie, să fim preciși), trupa Queen a ajuns să bombardeze capitala Ungariei cu un concert care nu a fost niciodată uitat din cauza unui singur gest: solistul trupei, Freddie Mercury, a cântat una dintre cele mai cunoscute melodii maghiare folk, Tavaszi Szél, în fața miilor de fani (ca o surpriză, desigur). Din cauza dificultății limbii maghiare, Freddie a trebuit să citească versurile de pe palma lui – un efort atât de grandios și curajos că nenumărați fani din public au început să plângă fără oprire. Atmosfera creată de chitaristul Brian May și Freddie Mercury a fost una magică și concertul Queen este chiar și până azi unul dintre cele mai menționate momente legate de rock în Ungaria. Ah, și să nu uităm nici faptul că pronunția lui Freddie este chiar una bună. Respect!Versurile cântate sunt următoarele:

Tavaszi szél vizet áraszt
Virágom, virágom
Minden madár társat választ
Virágom, virágom

Da, da, da, da, da, da, da, da
Virágom, virágom
Publicul: Minden madár társat választ
Virágom, virágom

Da, da, da, da, da, da, da, da
Virágom, virágom

Publicul: Minden madár társat választ
Virágom, virágom


Deși performanța lui Freddie nu poate fi depășită, efortul trupei Metallica a fost una tot emoționantă. În data de 5 Aprilie 2018, doi membri ai cvartetului metalic, Robert Trujillo (bas) și Kirk Hammett (chitară), au interpretat faimoasa piesă a trupei maghiare Tankcsapda, Az Élet a Legjobb Méreg. Accentul lui Trujillo nu era la fel de bună ca și cel de-al lui Freddie Mercury dar efortul totuși a fost apreciat cu mâini deschise. Aceste gesturi sunt acele care unesc grupuri etnice și națiuni întregi prin muzică.Mulțumim, Metallica! Mulțumim, Queen! Efortul vostru pentru fanii voștri a fost înregistrat pentru totdeauna!

Sus