Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Metalmăcire / „Rokk Mătușe!”

„Rokk Mătușe!”

„Meseria este brațară de aur!” se zicea înainte de anii 90, când fiecare cetățean onorabil trebuia să aibă o meserie în mână, fie că-i plăcea, fie că nu, gurile de acasă trebuiau hrănite și patria trebuia să fie înfloritoare. În zilele noastre situația stă cam tot așa, cu diferența că ai posibilitatea să-ți transformi hobbyurile în meserie, ajungând să muncești cu drag și spor. Despre meserie,vocație și hobby am stat de vorbă puțin cu Ladislau Fodor, supranumit Fotzey, uriaș chitarist și tatoo artist, fost tehnician dentar și unul dintre brandurile rockului clujean.

– Să începem cu începutul cum ar zice românul sau a kezdettel, cum ar zice ungurul: data de 3 august, anul...nașterii tale, ți-a purtat noroc? Ce se visa  "a kicsi Fotzey" pe vremea când primea portocale numai de Craciun?– "Kicsi Fotzey" era așa de mic acum 35, 36, 37, 38, 39...40 de ani....că nici măcar nu știa pe ce lume se află! Am avut noroc de părinți faini, care nu m-au făcut să simt lipsurile erei comuniste. Îi iubesc pentru asta! Deși stăteam în Odorheiu-Secuiesc, pe atunci, cu mama româncă și tata secui.

– Cum te-a influențat faptul că provii dintr-o familie mixtă? Se jucau copilașii cu tine în curte?

– Bunicul întotdeauna mi-a spus : „Ahány nyelvet ismersz, annyi ember vagy!”... greu de tradus în limba română, dar în mare, sfatul lui spunea astfel „cu cât mai multe limbi cunoști, cu atâți mai mulți oameni ești!” Nu știu cum să traduc gramatical corect zicala, dar cine știe, cunoaște! Niciodată nu am avut de pierdut în viață din cauză că cunoșteam două limbi la perfecție, doar de câștigat am avut!– De când cânți la chitară și ce te-a determinat să faci asta? Copilărie grea?Nimeni nu te înțelegea?


 – Nu era încă vorba de „frustrări” care să mă determine să îmi expun „durerile” în artă la vremea la care m-am apucat de cântat. Tata fiind profesor pe atunci la Liceul Pedagogic din Odorhei, primea clasele de-a 12-a la serenadă la sfârșitul anului școlar. Atunci am prins gustul cântatului de la un băiat. Árpi se numea, cred, mă rog...nu mai țin minte, dar l-am văzut pe el prima dată cu chitara în mână și m-a tentat enorm să fac și eu, nu știu de ce ...instinct pur, cred. Multitudinea hormonilor gonatici m-a făcut să vrajesc fete cu chitara în mână cam după 3-4 ani după.

– Când ți-ai făcut primul tatuaj și care a fost acela?

 – Primul tatuaj mi l-am făcut singur pe picior cu un ac de seringă și tuș de Rottring în vara anului 1989. Am fost întotdeauna atras de desen și pictură, am absolvit și Școala Populară de Arte din Cluj, mai târziu, prin 95. Am desenat și pictat mult, ulterior acest hobby transformându-se în meserie, de-a lungul a 20 de ani.– Când cineva vrea să-și facă un tatuaj, cam ce l-ai sfătui înainte să se fircălească pe viață?

– Dau sfaturi doar clienților mei, nu am să încerc să le schimb părerea vis-a-vis de un tatuaj anume pe care îl doresc ei. Datoria mea ca artist tatuator este să îi fac să înțeleagă că nu întotdeauna socoteala de acasă se va potrivi cu cea din piață! Modelul ales de ei este una și procentul, plus modalitatea în care acesta poate să le fie introdus sub piele pentru eternitate, este alta! Mai nou, nici nu prea trebuie să le mai explic nimic. Sunt căutat pentru stilul meu de tatuat și fac 80% doar tatuaje unde clienții îmi dau 100% încrederea lor.

  

– Aia cu cântatul, cu tatuatul, le-am înțeles, dar dinții? Dezvoltă, te rog...


– Am făcut Facultatea de Tehnică Dentară, am făcut dinți timp de 19 ani. O înșiruire de evenimente din viața mea m-au făcut să-mi dau seama că viața este prea scurtă să fac ce nu-mi place cu adevărat, 100% Așa că am renunțat la dinți. Actualmente trăiesc din hobbyurile mele: muzică și tatuaj! Înclin să cred că sunt un om foarte fericit din acest punct de vedere!

                                                                                   ***

Mulți fani îl știu doar de „roacher”, cei mai vechi din C.A.S.H, cum sunt și eu, alții doar din TRUDA, dar Fotzey, este mult mai mult de atât : este artist „multilateral dezvoltat” precum se zicea și este un prieten care și-a oprit aparatul de tatuat pentru 5 minute, să putem să-l cunoaștem puțin altfel. Mulțumim Fotzey șiii „La mulți ani TRUDA!” deoarece împlinește 10 ani ! și artistul vă transmite : „ROKK!”, aș crede că a uitat „mătușe” :)
Sus