Duminică, 08 Decembrie 2019
Duminică, 08 Decembrie 2019


Holocen / Silviu Măcrineanu: Astăzi este ziua Dobrogei!

Astăzi este ziua Dobrogei! 

Adică ziua in care, în anul 1878, Dobrogea "a revenit la patria mamă", după cum afirmă toți politrucii care n-au mai atins o carte de istorie de la 10 ani. Asta cu revenirea la patria mamă a unor provincii e o gogorita care văd că se rostogolește in spațiul public, inclusiv de către oameni de cultură, de la care avem pretenții. 

Binenteles că nimeni nu ne spune cum e cu patria mamă, când s-a înființat ea si cum pot "reveni" la ea provincii mai vechi istoricește decât apariția oricărui stat românesc. Dar să lăsăm festivismul găunos - de tip naționalist-comunist - să se umfle ca buhaiul și să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat. Adică pe oameni!


Dobrogea este un teritoriu minunat, cu o frumusețe aparte, locuit de foarte multe etnii. O să evit cliseul cu „creuzet etnic”, pentru că nu văd ce legătura ar avea calcinarea și topirea forțată cu ideea de conviețuire. 

Cert este ca aici oamenii se înțeleg între ei, chiar dacă amestecul de etnii bate de departe orice altă provincie românească. Mi-aduc aminte ca prin anul 2000 conduceam o echipa de vânzări de 16 oameni, care insumau 8 etnii diferite! Binenteles ca atmosfera de la lucru era nemaipomenită.

Așa ca astăzi vin și eu cu o urare din suflet.

La multi ani, dobrogeni! Va mulțumesc ca m-ați primit și adoptat fără rețineri!
Sus