Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


Holocen / În satul Gheorghieni (Györgyfalva) de lângă Cluj a fost inaugurată o grădiniță maghiară construită cu sprijinul Ungariei.

În satul Gheorghieni (Györgyfalva) de lângă Cluj a fost inaugurată o grădiniță maghiară construită cu sprijinul Ungariei. 

În cadrul ceremoniei de inaugurare, secretarul de stat ungar în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relația cu cultele, minoritățile și societatea civilă, Miklós Soltész a încurajat națiunile și bisericile din regiune să conlucreze.

                
                                                      Foto (1,2,3,4) Páva Adorján

Clădirea cu etaj a grădiniței a fost ridicată de către Parohia Romano-Catolică din Gheorghieni, în cadrul Programului de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpatic și a costat 220 de milioane de forinți (aprox. 655.000 de euro). Potrivit preotului romano-catolic László Fábián, un an și jumătate au luptat cu
birocrația, atât a durat până au obținut autorizațiile și avizele necesare. După aceea a durat doar șase luni ca grădinița veche, rămasă mică, să fie demolată, iar în locul ei să fie ridicată una nouă.


Ceea ce este benefic pentru maghiarii care trăiesc aici, aduce beneficii și pentru români, pentru economia României, a spus secretarul de stat, Soltész Miklós. În afară de faptul că s-au plătit impozite și taxe în urma construirii edificiului, astfel de facilități ajută ca România să își păstreze acasă cât mai mulți dintre cetățenii săi.

Oficialul maghiar a menționat că, în ultimii ani, Guvernul Ungariei a cheltuit 48 de miliarde de forinți (143,2 milioane euro) pentru construirea și renovarea unor grădinițe și creșe din Bazinul Carpatic.

Aproximativ jumătate din această sumă a ajuns în România, pentru construcția a 64 de creșe și grădinițe noi și renovarea a 367. Soltész a adăugat că guvernul maghiar a întins o mână de ajutor nu doar maghiarilor de peste granițele Ungariei, ci și minorităților etnice care trăiesc în Ungaria. Au fost cheltuite sume semnificative și pentru renovarea grădinițelor și școlilor comunității românești din Ungaria.


“Dacă vrem să supraviețuim în această regiune, nu există altă cale decât aceea de a ne uni forțele. (…) Dacă dorim să păstrăm această regiune împreună, noi, diversele națiuni și diversele biserici, trebuie să ne unim”, a punctat secretarul de stat.

Gabriel Costea, primarul comunei Feleacu, de care aparține satul Gheorghieni, a mulțumit Guvernului Ungariei pentru clădire și a lăudat comunitatea din sat pentru faptul că, în ciuda lipsei uriașe de forță de muncă, a reușit să construiască grădinița în doar o jumătate de an.


La intrarea în grădiniță, reprezentantul statului maghiar, cel al Bisericii Romano-Catolice și primarul comunei au tăiat panglica în culorile României și Ungariei.

Potrivit recensământului din 2011, în Gheorghieni sunt 1007 de locuitori, iar 87% dintre săteni s-au declarat maghiari. Din punct de vedere administrativ, satul aparține de comuna Feleacu, care este majoritar românească.

(MTI)

Sus