Marţi, 19 Noiembrie 2019
Marţi, 19 Noiembrie 2019


Holocen / Bine ați venit Deva și Petroșani în Alianța Vestului...

Conform Mesagerului Hunedorean,  două municipii conduse de primari liberali, vor să adere la Alianța Vestului. 

"Este vorba de municipiul Deva, primarul Florin Oancea susținând că până în martie anul viitor și reședința de județ va fi cooptată în această alianță. Florin Oancea a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că astfel nu va mai trebui să stea la mâna guvernului pentru fonduri, ci va putea accesa direct de la Uniunea Europeană sume pentru proiecte de dezvoltare. 


Și edilul șef al Petroșianului, Tiberiu Iacob-Ridzi vrea în Alianța Vestului. Ridzi spune că în etapa a doua, municipiul Petroșani va intra în această asociere, ca un oraș satelit. La fel se va întâmpla și cu Deva."

                                                                              ***
Conform vizitei făcute la Petroșani ai Corbilor Albi în 2016, s-a conturat clar viitorul regiunii ca și regiune turistică. 

Schimbarea de mentalitate se poate observa mai ales în Petroșani și în Uricani. Primarul din Petroșani, Tiberiu Ridzi, este un primar modern, intelectual, despre care se vorbește în general cu stimă în Petroșani. 

Știind că orașul este înfrățit cu Várpalota din Ungaria și știind că aceste relații au depășit de mult stadiul de politețe și de protocol, mi-am permis să-l întreb pe primar de rădăcinile sale maghiare.

– Tatăl meu este maghiar, are numele de Jakab, care după 1956 s-a scris pe la noi ca și Iacob – îmi spune primarul Ridzi Tiberiu. 

– Mama mea e originară din Sălaj. Așa se face că sunt mulți care, cunoscându-mă din copilărie, îmi spun Jakab Tibi... Din păcate, maghiara abia o rup. Poate că, dacă aveam mamă unguroaică și tată român, aș fi învățat mai bine maghiara, dar așa am rămas cu câteva cuvinte și cu poezioara de Paști, de udat: én kis kertész legény vagyok... Kiskertemben...”

– În Valea Jiului colaborarea dintre români și maghiari este foarte bună. Comunitatea maghiară lucrează serios la popularizarea zonei în lume. Petroșani-ul s-a înfrățit cu Várpalota, Uricani cu Salgótarján, Lupeni cu Kecel. La noi este firesc să ai orașe înfrățite în Ungaria. Cu cei de la Várpalota am ajuns deja la stadiul de schimb temporar de personal, venind de la ei delegați să vadă cum lucrăm noi, și merg specialiști de la noi să vadă cum lucrează ei. Pot să vă spun, cu toată tăria, că amândouă părțile învață din aceste colaborări directe. Tematicile preferate sunt gospodărirea orașului și proiectele europene comune.
Sus