Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


Holocen / Csentenár,szkándál – Székely Csaba: „Au apărat România, apoi au plecat”

Csentenár,szkándál – Székely Csaba: „Au apărat România, apoi au plecat”

Piesa de teatru a celui mai în vogă dramaturg al tinerei generații din România, Székely Csaba – un tânăr al cărui piese de teatru au o tentă liberală, punând în lumina reflectoarelor realitățile triste ce se ascund sub sentimentele măreți-patriotice ale oamenilor din România – a fost primită cu cântec de un grup de patriotzi români, care au protestat în holul instituției împotriva conținutului piesei pusă în scenă de Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, cântând cu voci neînfricate melodii eroice.

      

Actorii români și-au trăit clipele de rușine cu capul sus, așteptând ca protestatarii patriotici să părăsească terenul bătăliei cu mândrie multimilenară.

Scena tragicomică a protestului a ajuns în câteva minute pe paginile site-urilor teatrelor europene, oferând un deliciu pentru lumea bună.

                                                      ***
– Domnule Székely Csaba, v-ați așteptat de o astfel de primire a piesei?

– Piesa și spectacolul au fost foarte bine primite de public, și doar asta contează. Cei care au venit cu steaguri și în port popular ca să-și exprime opinia, nu erau interesați de piesă, ci erau oameni aduși dintr-o altă localitate ca să „apere România”. Au apărat România, apoi au plecat. Nu au deranjat spectacolul, au ieșit din clădirea teatrului înainte de începerea ei, a fost o demonstrație relativ civilizată. 

– După părerea Dvs. care sunt oare motivele acestei reticente?

– Principalul motiv pare a fi numele meu, un nume super-unguresc, care apare deja pe afișele a două spectacole legate istoria românilor. Este un lucru neîntâlnit până acum, și din cauza aceasta se nasc confuzii. 

       

Dar motivul real cred că este altul: unii politicieni și lideri de opinie se folosesc de faptul că un grup se poate manipula mult mai ușor cu idei naționaliste decât cu dorința de pace și prietenie, iar masele la rândul lor simt nevoia, mai ales când este vorba despre ziua națională, să facă un act de eroism, și atunci devin manipulabili. 

         

Cel care conducea grupul demonstranților, în discursul său mi-a atribuit niște declarații pe care eu nu le-am spus niciodată, pentru că știa foarte bine, că acele cuvinte sunt perfecte pentru instigarea grupului. Se știe din psihologie că un grup religios nu acceptă alte valori și alte opinii decât cele din grup. Dacă vine cineva spunând că un om sau un teatru acționează împotriva acelor valori, atunci membrii grupului se înfurie împotriva persoanei respective sau teatrului respectiv. Nu este deci vorba despre mine sau despre cei care au realizat acest spectacol, ci despre politică și natură umană. 

– Cine a greșit?

– De greșit nu cred că a greșit nimeni. Sunt vinovați cei care manipulează și instigă la ură, dar tehnic vorbind ei nu au greșit, ei au urmat doar interesele lor, cu succes. Dar evenimentul din fericire nu s-a soldat cu victime, lucru de care trebuie să ne bucurăm, pentru că au fost evenimente istorice când au fost aduși oameni cu autobuze, și s-au sfârșit mult mai rău.
Sus