Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Holocen / Cine a fost Kara Mihal, căpitanul secund al lui Ioan Hunyadi în bătălia de la Varna?

         
Cine a fost Kara Mihal, căpitanul secund al lui Ioan Hunyadi în bătălia de la Varna?


“…blestematul Janko pe de o parte și Kara Mihal pe cealaltă parte; Așa că l-au atacat pe sultan Murat.”

Dacă putem da crezare cronicarului otoman “Anonimul”, Kara Mihal a căzut prizonier la Varna, dar peste câtva timp a fost eliberat la porunca sultanului Murad. Sursa citată indică faptul că identitatea exactă a lui Kara Mihai s-a pierdută în ceața trecutului, și în ultimul deceniu al secolului al XV-lea cronicarul turc nu mai știa exact cine a fost el.

Cum Kara Mihai participase la două bătălii decisive ale lui Hunyadi (de la Varna, în 1444 și de la Câmpul Mierlei, în 1448), de fiecare dată pe un post de răspundere, am putea presupune o relație specială care îl lega de hunedoreanul.     Stanisław Chlebowski: Warna. 1865-1875, Muzeul Național, Cracovia 


Din fericire personajul nostru este amintit și de alte câteva surse istorice, și nu suntem obligați a ne rezuma doar la informațiile din cronica turcească, scrisă cu aproape jumătate de veac după evenimente. Cea mai importantă sursă este poetul german Michael Beheim, care în poemele sale a lăsat posterității informații necunoscute din alte surse. 


Regele Albert (1437-1439) către capitlul din Arad: “…având în vedere serviciile wolachorum nostrorum Mihai de Chorna, fiul lui Mihai ...” (MNL, DL13304)

Din poemul său știm, printre altele, că armata creștină la Varna avea douăsprezece banderii (steaguri), iar cel de-al doisprezecelea steag era condus de “Tschornym Mihel, domn celebru”. O altă sursă, de data aceasta din tabăra otomană, povestește cum "afurisitul cunoscut sub numele Çerin Mihal" a adus alimente în tabăra creștinilor din valea Timocului, și cum a fost el așezat de către Hunyadi în fruntea aripii stângi a oștirii împreună cu “celălalt afurisit”, Vlad, voievodul muntean.

Din lipsă de spațiu omit a mai aminti încercările istoricilor de a-l identifica pe Kara/ Tschornym/Çerin Mihal cu Mihai Szilágyi, cumnatul lui Ioan Hunyadi, dar ceea ce este suprinzător este faptul că Mihai de Chorna (Cerna, din districtul Mehadia) îndeplinește toate criteriile pe care Szilágyi nu, pentru a putea fi identificat cu acest Kara Mihal. 

Avem informații despre participarea sa la luptele antiotomane ale lui Hunyadi, în serviciul căruia a ocupat funcții importante, - și vezi minune - dispunem de date concrete despre căderea sa în captivitate după bătălia de la Varna. Numele său se potrivește perfect surselor. "Tschornym” și “Çerin" nu au nimic de-a face cu echivalentul slavic al adjectivului "Negru", ci pur și simplu sunt forme distorsionate ale numelui lui Mihai de Cerna, banul de Severin.
 

Sus