Luni, 22 Aprilie 2019
Luni, 22 Aprilie 2019


Holocen / Săgețile ungurilor

Săgețile ungurilor

La cofetăria A Capella m-am repezit la înghețata Magyarok Nyila, adică Săgeata Maghiarilor. Nu am regretat: e o înghețată cu totul deosebită, din lapte, unt, castane și miere de salcâm. Cofetarul care a născocit-o i-a pus numele Săgeata Ungurilor fiindcă toate ingredientele pe care le folosește sunt exclusiv din Ungaria. Înghețata nu are nici gust istoric, nici gust politic, ci un gust foarte plăcut, interesant, fin, cu greu îți dai seama ce arome se întrepătrund, deși toate se simt cunoscute.

     

Faptul că popoarele creștine din vestul Europei ar fi spus în rugăciunile lor „De sagittis Ungarorum libera nos Domine!" ”Apără-ne de săgețile ungurilor, Doamne!” - „A magyarok nyilaitól szabadíts meg, Uram!", în acestă formă s-ar putea să fie o legendă urbană.

Pe ultima pagină a unui codex din secolul al IX-lea, păstrat în arhiva episcopală din Modena, există textul unei rugăciuni (numită și Imnul de la Modena) concepute în urma incursiunii devastatoare a maghiarilor asupra Italiei, din anii 889-900. Dar textul latin din acest codex e un pic altfel: Ab Ungerorum nos defendas iaculis.

Am citit că exclamția „De sagittis Ungarorum libera nos Domine!" se regăsește într-un discurs al lui Kossuth Lajos. Și că poate el e cel de la care a pornit această legendă urbană despre săgețile ungurilor. În orice caz, cofetăria

A Capella e la doi pași de clădirea în care, la 14 iulie 1849, Kossuth și Bălcescu semnau, prea târziu, proiectul de pacificare Romano-Ungară.
Sus