Vineri, 24 Mai 2019
Vineri, 24 Mai 2019


Holocen / Când va redeveni oare 10 mai Ziua Națională a României?

Când va redeveni oare 10 mai Ziua Națională a României?

Ziua de 10 Mai are o semnificație deosebită în cartea de istorie a României:
pe 10 mai 1866, Carol I a fost numit Domnitor al României; pe 10 Mai 1877 principele Carol semna Proclamația de Îndependență de sub vasalitatea Imperiului Otoman; pe la 10 mai 1881, România devenea regat.

    

De precizat că ziua de 10 Mai este în România sărbătoare națională în conformitate cu Legea nr. 103/2015, publicată în Monitorul Oficial în 18 mai 2015. Între 1866 și 1947 era ziua națională României. Comuniștii au încercat să ștreagă această zi din istoria românească și chiar spuneau că Proclamația de Independență ar fi fost pe 9 mai 1977, când a fost rostit doar un discurs in Parlament pe tema respectivă de către Mihai Kogalăniceanu.

Casa Regală de România a decis să marcheze ziua în 2010 să celebreze Ziua de 10 Mai prin Garden Party la Palatul Elizabeta.

Eu particip la acest eveniment din 2012 și de fiecare dată îl aștept cu emoție pentru că este o zi de poveste în care Micul Paris prinde din nou viață.

      

Gazdele evenimentului Garden Party din 10 mai 2017 de la Palatul Elizabeta au fost Altețele lor Regale: Principesa Margareta, Principesa Maria și Principele Radu. De precizat că Alteța Sa Regală Principesa Margareta a precizat că Majestatea Sa Regele Mihai se simte calm și îi va povesti despre eveniment. Anul acesta la Garden Party au participat 4000 oaspeți care au primit invițație nominală de cu indicații dress code: pentru doamne ținută de după amiază și pălărie, iar pentru domni costum de culoare închisă și cravată.

Doamnele au abordat pălării clasice sau extravagante. Cum spuneam mai sus particip din 2012, dar în fiecare an am purtat pălării clasice de culoare neagră, albă, crem și chiar roșie.

M-am reîntâlnit cu persoane care ocupă un loc special în sufletul meu precum Daniel Angelescu (fotograful Casei Regale, iar pe această cale redacția Corbii Albi îi mulțumește pentru fotografii), Mihai Firică (jurnalist în orasul meu natal, Craiova), Dr. Magda Stavinschi (de la Institutul Astronomic al Academiei Române), Profesor Narciz Amza din Cernavodă.

Așadar subsemnata am celebrat 10 Mai 2017 la Palatul Elizabeta, o zi în care m-am simțit ca o doamnă din înalta societate.

Am purtat în aceasta zi specială o ie veche de peste 100 de ani și care a apartinut străbunicii mele.

La finele acestei relatőri speciale îmi permit să.mi pun intrebarea: când va redeveni oare 10 mai Ziua Națională a României?
Sus