Luni, 11 Noiembrie 2019
Luni, 11 Noiembrie 2019


HU-gHID / Fehér Holló Könyvmentő Szolgálat – Vasból indult, varrottas lett

Fehér Holló Könyvmentő Szolgálat 
Vasból indult, varrottas lett

Egy olyan tömbházlakásban, melynek ablakai az egykori Palocsay-kertre nyílnak, egyértelműnek tűnt, hogy a kertről, a dombról, az úgynevezett 4.mikrorajon születéséről fogunk beszélni, már csak azért is, mert az egykori fekete, piros (és ún. állomási), 7-es számot viselő autóbuszhármashoz kötődő világról keveset beszélnek manapság.

A szomszédos, volt 16. Általános Iskola zsibongása, a régi kétváltásos gyereksereg már a múlté. Hol van az a világ, amikor szekerek klappogtak a Györgyfalvi úton és pionírok őrizték az iskolaközeli gyalogátkelőket, hogy a 6 párhuzamos osztálysor diáknépét (A,B,C,D,E,F osztályok) fegyelemre szoktassák... Hol van már a két magyar párhuzamos osztály, az E és az F? Hol vannak már azok az etnikai arányok, amelyek lehetővé tették ezt? Még a buszsofőrök jó része is magyar volt, Czakó – akinek a fia a 16-osba járt –, a Végvári utcában lakott. Ki hívja már manapság Végvári utcának a Mălinului-t?


– Nyolcvan fölött járunk mindketten mondja a Balla-ház úrnője. – Felgyűltek a könyveink... Van bőven közöttük olyan, amit már biztos nem fogunk újraolvasni . Nem olyan világot élünk, hogy abban reménykedjünk, az unokák lekapkodják majd a polcokról ezeket. Amikor láttuk a Szabadságban a cikket és a telefonszámot, be is jelentkeztünk a könyvmentőhöz.

A ház ura kötényben jön be a szobába, éppen káposztát gyalult. Hozzá van szokva a munkához, ő is ahhoz gyári generációhoz tartozik, amelyik hajnalban várta bal felé fordulva, hogy mikor érkezik meg már végre a 7-es...

– Mindketten gyárban dolgoztunk, a feleségem a Metalul Roșu-ban. Bár vasak között élt ott, érdekes módon a varottasokhoz vonzódott. Vasból indult, varrottas lett belőle – csipkelődik Balla György.

– Valóban nagyon szeretem a varrotasokat. Sokáig kincsnek éreztem az általam készített falvédőket, abroszokat. 

Olyan a szobánk mint egy tájház... Be kell vallanom, hogy ehhez a sikerhez jócskán hozzájárult a szakmai irodalom. 

Nem elég szeretni, utánozni ... tudni is kell, ismerni a tájegységek vonalait – mondja a ház úrnője, majd óvatosan leemel egy albumszerű könyvet a polcról.

– Segítek – tüsténtkedek, hiszen az előkészített könyvcsomag szatyorhálóban van, nehéz abba újat tenni fél kézzel.

– Jaj dehogy adom! – mondja, és el is kapja. – Ez egy nagy érték a házban. A Kalotaszegi varrottasok! Mennyit forgattam lapjait... Te tudja meg – tűnődik el hirtelen, kitekintve az ablakon – valakinek odaadnám ezt is, aki igéri, hogy szeretni fogja...

Hallgatunk egy darabig. Mindhárman az ablakban állunk. Gyönyőrű az őszi Palocsay-kert.

(Feliratkozás: 0744405618)

   

 
Sus