Duminică, 08 Decembrie 2019
Duminică, 08 Decembrie 2019


Ex Katedra / 1 Decembrie se reduce la naționalisme ieftine: ”să le arătăm noi ungurilor cine e stăpân aici...”

1 Decembrie se reduce la naționalisme ieftine: ”să le arătăm noi ungurilor cine e stăpân aici...”

S-a scris și s-a tot scris despre asta. Despre cum ar trebui să fie o adevărată zi nationala. O zi care să unească sau măcar să încerce să aducă împreună fie și măcar pentru o zi, toate națiile ce trăiesc în această țara.

Ziua națională devine în fiecare an, o zi a etalării mândriilor naționaliste. ''Haideți să serbăm ziua națională în Secuime.'' ''Sunteți invitați să sărbătorim ziua națională în cimitirul din Valea Uzului.'' Toate sunt manifestări naționaliste la care, din păcate participă și autorități ale statului.

Ziua natioanala se reduce la naționalisme ieftine: ”sa le arătăm noi ungurilor cine e stăpân aici...

De ce ungurilor? Pentru că ei sunt singurii care se încăpățânează să rămână aici. Asta îi deranjează cel mai tare pe naționaliști. Acum însă nu voi vorbi despre maghiari si nici despre cum ziua națională ar trebui aleasă în așa fel încât să îi unească pe oameni, nu să-i dezbine.
   

”Fii român, arată că ești mândru, arată că suntem stăpâni”. Lozinci ce-mi răsună în minte în mod obsesiv de fiecare 1 Decembrie. 

Între timp mai cade o bucată de tencuială din Cazinoul de la Constanta, mai cad două-trei cărămizi dintr-o clădire din Băile Herculane, se mai năruie un monument, dispare o bucățică de istorie. 

Ce conteaza însă asta, așa? Important e, că, noi avem drapele pe fiecare stâlp...
 
Sus