Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Miercuri, 13 Noiembrie 2019


Ex Katedra / ”Ținutul Tamil ” existent și conviețuirea trilingvă

”Ținutul Tamil ” existent și conviețuirea trilingvă

Minoritatea tamilă, de religie hindusă trăiește în Sri Lanka în zone compacte mai ales în nordul insulei (in apropierea Indiei, de unde provin), vorbind limba tamilă în toate instituțiile statului, având practic o autonomie teritorială cu drepturi extinse în ”Ținutul Tamil”.

În școli se învață toate cele trei limbi oficiale ale insulei: singaleza/sinhala (limba majorității din Sri Lanka – 75 la sută din populație), tamila și engleza (limba fostului imperiu).

Deși ”Ținutul Tamil” este în nordul insulei, înscripționarea trilingvă este valabilă și în sud, unde trăiesc singalezii budhiști și musulmanii (care vorbesc limba tamilă).

După conflicte și perioade lungi de tensiuni, statul Sri Lanka a ales calea ”conviețuirii trilingve”, oferind minorităților dreptul de a-și folosi limba maternă peste tot, la nevoie schimbând vorba în engleză.

    

Minoritatea tamilă se leagă cu mii de fire de conaționalii lor din India și țările vecine, considerându-se aceași națiune, oriunde ar trăi în lume. Ca și maghiarii, care se consideră maghiari oriunde ar trăi, fără a-și schimba identitatea națională în funcție de statul unde trăiesc.

Acum, datorită acestui gest oficializat Sri Lanka a scăpat de tensiunile majore, înscripțiile trilingve liniștind singalezii și tamilii așișderea, ba mai mult, închizând gura a multor politicieni națonaliști, care pescuiau în apele tulburi ale Oceanului Indian.

Multe din aceste realizări ar fi binevenite și în cazul maghiarilor din Ardeal. 

Sau greșesc?

Sus