Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Miercuri, 13 Noiembrie 2019


Ex Katedra / Englezii și sașii au plecat, ungurii nu pleacă

Englezii și sașii au plecat, ungurii nu pleacă

Căile ferate din Sri Lanka (Ceylon) sunt unele dintre vestigiile infrastructurale spectaculoase ale timpurilor coloniale englezești, perioadă care s-a sfârșit de facto după tratatele de reorganizări ale lumii. Tunelele săpate în stâncile junglei, stațiile cu aspect caracter european, viaductele, clădirile gărilor amintesc de Anglia.

Călătorii autohtoni arată cu mândrie turiștilor clădirile, stațiile, plantațiile de ceai, terenurile de sport specific englezești, pomenând des de regiunile urbane inființate de englezi, numite de ei zone ”Mica Anglie”.


Stau alături de o familie singaleză (singalezii fiind majoritari în Sri Lanka, doar nordul insulei fiind majoritar tamilă), cu 5 copii, care merg spre capitala țării, Colombo. 

Capul familiei vorbește fluent engleza (care în Sri Lanka este considerată a doua, respectiv a treia limbă oficială), și îmi povestește despre ”faptele englezilor”, adică viața insulei în perioada când acest paradis din sudul Indiei făcea parte din Imperiul Britanic.


 Clădirile frumoase, căile ferate, centrele administrative, stilul de organizare amintesc peste tot de ei. Ei au plecat din Sri Lanka în 1948 respectiv 1972, lăsând în urmă regiuni întregi care sunt numite și astăzi ”Mica Anglie”, acestea fiind motoarele moderne ale țării noastre – îmi explică capul familiei, arătând în gările de pe traseu. spre una și alta, repetând: și asta e făcut de ei, și asta, și aia...


Eu îi spun de Monarhia Austro-Ungară, de orașele înființate de maghiari și sași (aduși în Ardeal de maghiari), de frumoasele orașe ardelene care și acum sunt motoarele moderne ale unei Românii tinere.


– Cam așa este și la noi – simplific lucrurile, observând că bărbatul nu prea cunoaște istoria Europei Centrale. – Maghiarii și sașii au clădit orașele, au administrat regiuni întregi sute de ani. Căile ferate, șirul frumoaselor gări, clădirile primăriilor și prefecturilor de azi... Sașii au plecat, ungurii au rămas. Și la noi se observă la fiecare pas vestigiile infrastructurii monarhiei... și la noi poți vedea ”Mici Ungarii”...

Uitându-ne lung pe geam, bărbatul singalez mă întreabă:

– Dar nu înțeleg, ungurii de ce nu au plecat?

Nu am cum să-i explic partajele de după WW2 (Al Doilea Război Mondial) așa că simplific din nou, ca să înțeleagă esența:

– Englezii, sașii au plecat, ungurii nu pleacă.

Sus