Marţi, 19 Noiembrie 2019
Marţi, 19 Noiembrie 2019


Ex Katedra / Mesaj din Piatra Neamț: Din conviețuirea pașnică se nasc valori, se conturează orizonturi

Mesaj din Piatra Neamț: Din conviețuirea pașnică se nasc valori, se conturează orizonturi

Toți cei care trăim în spațiul acesta, indiferent de etnie, trebuie să profităm de ideea de bază a Uniunii Europene, cea care înlătură însăși granițele. 

Mereu vor fi grupuri și indivizi care își vor revărsa frustrațiile prin ațâțarea naționalismului și mereu vor fi lideri ad hoc, care se vor folosi de aceste sentimente, inventând pretexte de conflicte în zonele unde relația majoritate-minoritate este expusă la ochiul lumii.

Înlăturarea acestor fenomene cangrenoase se poate face numai împreună, punându-ne în pielea celuilalt când se iau decizii importante sau luări de poziții, indiferent de partea etnică. E nevoie de empatie, ca să înțelegi ce îi doare pe celălalt și să găsești rezolvarea firească.

Rezolvare există întotdeauna. 

Sentimentele naționale sunt adânci și grele. Nu este ușor să iei decizii corecte. Vă spun sincer, si pe mine m-a deranjat faptul ca a fost arestat băiatul ăla Beke, ”teroristul secui”.

Să încercăm cu toții, cei care am mai văzut câte ceva în lumea asta, să promovăm ideea, că omenia și înțelegerea între etnici sunt reciproc avantajoase. Din conviețuirea pașnică se nasc valori, se conturează orizonturi.


Eu aici la mine, în Piatra Neamț încerc să le explic românilor mei acest lucru. Sper să fie și la Dumneavoastră, la maghiari măcar o persoană care să facă la fel. Iată, eu îmi cer scuze pentru faptele descreierate create de ai mei…

Să sperăm că în 2019 oamenii vor fii altfel, și că vor avea puterea să gândească și să se poată schimba.
Sus