Marţi, 10 Decembrie 2019
Marţi, 10 Decembrie 2019


Ex Katedra / Limba noastră, o comoară – în vizită la Gimnaziul nr 6. Alexandru cel Bun din Cernăuți

Limba noastră, o comoară – în vizită la Gimnaziul nr 6. Alexandru cel Bun din Cernăuți

O școală reprezentativă românească din Regiunea Cernăuți (Ucraina) înseamnă nu numai educație în limba maternă ci și un bastion al culturii românești. Starea de spirit a unei școli reprezentative minoritare este considerată ca și pulsul unei comunități etnice. Așa se întâmplă de fapt în orice parte a Europei, unde – din anumite motive – granițele au fost trase în așa fel încît milioane de oameni sunt nevoiți să se considere minoritari etnici, trăind într-o altă țară, decât în cea care se vorbește limba sa maternă.


Gimnaziul nr. 6 Alexandru cel Bun din Cernăuți este fără doar și poate stindardul fidelității față de românism. Gimnaziul și-a căpătat actuala formă administrativă în mai multe etape, bazele acestuia punându-se în anul 1989, odată cu deschiderea primei clase cu predare în limba română în incinta Școlii Medii Ucrainiene nr 5. Peste doi ani se înființează Școala Medie de Cultură Generală nr 29 cu predare în limba română. 

Perioada dintre anii 2004-2017 a adus reorganizări repetate, luând astfel ființă celebrul liceu românesc, căruia în 2017 i se acordă numele de Alexandru cel Bun.

Corbii Albi au fost primiți cu o deosebită căldură în sala profesorală a școlii, pentru a prezenta această instituție școlară românească din Cernăuți.


– În 25 de ani de activitate am avut în total 639 absolvenții, ceea ce spune mult despre dinamica școlii, dar și despre atitudinea românilor din Regiunea Cernăuți, care țin foarte mult la învățământul lor în limba maternă – ne spune directorul Ion Ignat, un pedagog experimentat, care este un bun cunoscător al sistemelor de învățământ din această parte a Europei. – La ciclul primar avem 135 de copii, la gimnaziu (5-11) 128. În total deci 263 de elevi. Acest număr a fost și mai mare, în anii 90, când aveam ani școlari cu peste 400 de elevi.– Unde își continuă studiile absolvenții claselor 11?

– În limba română își pot continua studiile în limba română la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității „Yuriy Fedkovici” din Cernăuți. Unii își continuă studiile în limba română în România. Gimnaziul nostru este condus de un grup de directori, între care directorii ajuncți Valeria Sidor și Ancuța Bâcu au un rol foarte important în a menține nivelul învățământului în limba română.

– Cum țineți legătura cu România?

– Avem o sumedenie de proiecte cu instituții școlare din România, cum ar fi școli din Botoșani, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Buzău... dar avem multe proiecte comune și cu școli cu limbă de predare ucraineană din capitala Kiev.– Care sunt prioritățile de studiu la Gimnaziul românesc Alexandru cel Bun?

– La școala specializată de gradul I prioritățile sunt: studierea limbii de stat și a limbii engleze încă din clasa întîia... La gradul II studierea a două limbi străine: engleza și franceza. Aprofundarea limbii de stat se face în clasele 8-9... La gradul III se învață filologie ucraineană și, facultativ, istoria poporului român. În clasele terminale – 10-11 – se învață și șoferie, cu obținerea permisului de șoferie...

                                                                         *** 

Sălile de curs vizitate de Corbii Albi sunt moderne, nu diferă deloc de sălile de clasă din orașele mari ale României. O surpriză foarte plăcută atașamentul dascălilor din Gimnaziul Alexandru cel Bun față de valorile culturale românești. Mulți din România ar putea învăța de la acești pedagogi, pentru care școlile cu limba de predare române respectiv limba româna înseamnă într-adevăr ”comoară/În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară/Pe moșie revărsată… 
Sus