Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Ex Katedra / Arhiepiscopul ortodox sirian din Mosul: drepturile animalelor au devenit mai importante pentru Occident decât drepturile creștinilor

Arhiepiscopul ortodox sirian din Mosul: drepturile animalelor au devenit mai importante pentru Occident decât drepturile creștinilor

Comunitatea condusă de metropolitul Nicodim, episcopul ortodox sirian din Mosul, se numără printre puținele care mai vorbesc pe lumea aceasta limba lui Hristos, limba aramaică. „Creștinii au nevoie de siguranță și de drepturi în Irac, dar se pare că nimeni nu le oferă aceste lucruri” – a declarat pentru revista catolică americană National Catholic Register Dauod Matti Sharaf, episcopul ortodox sirian din Mosul. Metropolitul Nicodim a fost ultimul episcop care a părăsit Mosulul când așa-numitul Stat Islamic a ocupat orașul din Irak în 2014.

Arhiepiscopul ortodox îi acuză pe conducătorii americani și pe aliații acestora de distrugerea țării sale

În timpul convorbirii, acesta a vorbit cu cuvinte dure la adresa Occidentului care așează binele broaștelor înaintea binelui creștinilor. În opinia sa, Occidentul trebuie să se trezească, din cauza amenințării islamice. Episcopul ortodox îi acuză pe conducătorii americani și pe aliații acestora de distrugerea țării sale, a Irakului. Regatul Unit a refuzat în decembrie permisul de călătorie în interiorul țării din partea metropolitului de 40 de ani, deși acesta avea invitație oficială pentru o întâlnire cu prințul Carol. Acesta și-a împărtășit cu revista catolică americană părerile despre islamism și a accentuat și de ce apreciază enorm exemplul oferit de Ungaria prin respectul față de creștinii din Orient.

Nu ne putem întoarce să ne reclădim casele și bisericile fără siguranță adevărată, doar cu garanții spuse în vânt

În legătură cu situația din Irak, episcopul sirian din Mosul a povestit următoarele: “această situație este atât de rea, că nu putem avea încredere în nimeni din jurul nostru. Acum toată lumea vorbește de reîntoarcerea în satele din împrejurul Mosulului, dar asta nu este o idee bună. Nu ne putem întoarce acolo să ne reclădim casele și bisericile fără siguranță adevărată, doar cu garanții spuse în vânt. Garanția nu trebuie să vină din partea guvernului din Irak sau din Kurdistan, ci din partea comunității internaționale și ONU. Dacă nu primim astfel de garanții, ar fi o prostie să ne întoarcem. Populația arabă care sprijină așa-numitul Stat Islamic este tot acolo și vrea să ne ia pământurile și satele. Deocamdată, totul este exact cum a fost până acum, partidele care conduc țara nu s-au schimbat, iar în Bagdad nu se află un guvern puternic” – a formulat cu amărăciune metropolitul Nicodim.

Vom muri pe propriul nostru pământ, rezolvarea nu este să ne părăsim țara

Dacă nu Vă puteți întoarce și nu primiți garanții, Statele Unite ale Americii și Europa ar trebui să le dea întâietate creștinilor în cazul migrației? – a fost următoarea întrebare. “Nu, vom muri pe propriul nostru pământ. Nu este o rezolvare să ne părăsim țara. Rezolvarea este să ne ajute să rămânem aici. Acesta este un pământ istoric și sacru pentru noi” – a accentuat arhiepiscopul orthodox sirian din Mosul (foto).Să ne considere chiar și broaște, acceptăm și acest lucru, dar să ne apere

Legat de noul președinte american, a afirmat următoarele: “Trebuie să încercăm și acest nou drum politic. Vechea linie politică a lui Obama, Clinton și Bush ne-a distrus viețile și țara. Am pierdut tot: bisericile, mănăstirile, casele, chiar și demnitatea. Statele Unite și toți cei care îi sprijină sunt responsabili de distrugerea Irakului. Ar trebui să reclădească țara, dacă ar crede în drepturile umane. Un creștin sirian a cumpărat pământ în Australia și a vrut să construiască niște case, pentru a le vinde. Guvernul din Sydney nu i-a dat permis pentru construcție, căci au găsit pe pământul acestuia opt broaște apărate de lege, așa că a trebuit să înceapă construcția pe un alt teritoriu, după cheltuieli imense.”

După care, episcopul ortodox sirian din Mosul a pus următoarea întrebare: “Noi, cei care vorbim limba lui Iisus, nu avem drepturi să fim apărați de nimeni? Să ne considere chiar și broaște, acceptăm și acest lucru, dar să ne apere, ca să putem rămâne pe pământul nostru.”

Când vine vorba de Ungaria, sunt mândru de această țară

Ziaristul american din partea revistei catolice a întrebat în continuare dacă și președintele Trump ar trebui să deschidă un cabinet pentru apărarea creștinilor persecutați. Episcopul sirian a accentuat: “Când vine vorba de Ungaria, sunt mândru de această țară. Sper și mă rog ca America să facă la fel, pentru că mă simt prima oară un creștin acceptat într-o țară occidentală ca Ungaria. Guvernul maghiar ne oferă un sprijin de un milion de dolari, ne tratează cu respect și simțim că ne aflăm într-o țară creștină. Nu simt asta în America sau în Europa.”

Ar fi nevoie de drepturi și de un guvern puternic în Bagdad

În legătură cu conviețuirea alături de musulmani, metropolitul Nicodim a afirmat: “Acest lucru ar fi posibil doar cu ajutorul drepturilor, a societății și a poliției. Și asta este problema. Ar fi nevoie de drepturi și de un guvern puternic în Bagdad. Fără acestea, nu putem trăi cu nimeni ca și creștini. Aici, în Erbil, Kurdistan, trăim în pace, pentru că aici este un guvern puternic și drepturi care ne apără” – și-a încheiat interviul metropolitul Nicodim, arhiepiscopul ortodox sirian din Mosul, pentru revista catolică americană National Catholic Register.

Originalul vezi AICI

(Traducere: Luiza Fechită, bursieră Corbii Albi)

Sus