Luni, 18 Noiembrie 2019
Luni, 18 Noiembrie 2019


Ex Katedra / După Cluj/Kolozsvár urmează Zalău/Zilah

După Cluj/Kolozsvár urmează Zalău/Zilah

”Consiliul Local Zalău a adoptat în ședința de azi, cu unanimitate de voturi, propunerea de hotărâre inițiată de consilierii UDMR care prevede amplasarea indicatoarelor cu denumirea localității în trei limbi: română, maghiară și germană (Zalău, Zilah, Zillenmarkt)”, a anunțat Fazakas Miklós, viceprimarul municipiului Zalău.”Decizia de astăzi este una istorică, după 27 de ani am reușit să îndeplinim acest deziderat al comunității maghiare locale. Este rezultatul activității consilierilor locali UDMR, dar și al organizației municipale și județene ale Uniunii. Am considerat important acest obiectiv deoarece dezvoltarea orașului Zalău se datorează și contribuției comunității maghiare locale. Credem că respectul reciproc și conviețuirea pașnică au avut un rol important în adoptarea unanimă a prezentei hotărâri, prin urmare, doresc să mulțumesc și pe această cale colegilor români pentru atitudinea pozitivă și deschiderea de care au dat dovadă în acest sens”, a declarat Fazakas Miklós, care a mai adăugat:

”Pe lângă indicatoarele cu denumirea localității în cele trei limbi, vom amplasa și un panou cu mesaj de bun venit în șase limbi – română, maghiară, germană, engleză, franceză și italiană. La pregătirea proiectelor de hotărâre am luat în considerare caracteristicile culturale, lingvistice și confesionale ale orașului, dar am avut în vedere și marii investitori din ramura industrială care își desfășoară activitatea pe teritoriul Zalăului și care asigură locuri de muncă, traiul zilnic pentru mii de cetățeni, respectiv sprijină în mod constant activitățile educaționale, culturale și sportive ale orașului”.

Potrivit datelor recensământului populației din 2011, municipiul Zalău are 9.000 de locuitori de naționalitate maghiară, însemnând 16 la sută din totalul populației locale.
Sus