Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Ex Katedra / Daniel Alfreider, vicepreședinte FUEN: autonomia nu are nici o legătură cu separatismul

Daniel Alfreider, vicepreședinte FUEN: autonomia nu are nici o legătură cu separatismul

L-am întrebat pe Daniel Alfreider, vicepreședintele FUEN de origine ladină din sudul Tirolului despre pașii necesari după strângerea de semnături pentru validarea proiectului Minority SafePack și despre autonomia Tirolului de Sud, la congresul organizat la Cluj al minorităților europene. Alfreider a vorbit și despre speranțele sale cu privire la sprijinul statului român.

– Strângerea de semnături este doar primul pas pentru FUEN, însă întrebarea este dacă prin aceasta puteți convinge Comisia Europeană să pornească legislația pentru apărarea minorităților pe plan european. Ce este necesar pentru a atinge acest scop?
 

– Într-adevăr, scopul nostru principal nu este strângerea de semnături, ci convingerea Comisiei Europene. Un milion de semnături sunt necesare, dar nu suficiente pentru a porni legislația. Avem nevoie de pe acum de ajutorul multor organizații minoritare, avem nevoie să ne sprijine în strângerea semnăturilor și, după acestea, la înfăptuirea planurilor concrete. Urmează vremuri grele, căci situația minorităților diferă în Europa și trebuie să găsim o rezolvare la nivelul uniunii, un cadru legislativ care să fie corespunzător pentru toți. Pentru asta trebuie să muncim și pentru a convinge societățile majoritare să ne sprijine aspirațiile.

– Ce părere aveți despre abordarea statului român cu privire la congres? Este reprezentat la eveniment doar prin secretarul de stat și au incriminat prezența reprezentantului Parlamentului European, Navracsics Tibor.– Nu este bine și sper că își vor schimba punctul de vedere față de proiectul Minority SafePack încă în perioada strângerii de semnături. Consider că problema autonomiei nu are nimic de a face cu separatismul. Este vorba, mai precis, de a da cercuri legislative mai importante în mâinile oamenilor care conviețuiesc pe un anumit teritoriu. Acesta este un pas pozitiv pentru fiecare stat membru: autonomia din Tirolul de Sud dovedește că asta înseamnă avantaje și pentru țară. Trebuie găsită acea rezolvare care să asigure cooperarea. Asta vă doresc Dumneavoastră.

– Cum poate oferi un exemplu autonomia din Tirolul de Sud comunității din Secuime?

– Autonomia trebuie realizată pas cu pas. În orice caz, noi putem să ne împărtășim experiențele dobândite în urma realizării rețelei școlare. Asigurarea învățământului în limba maternă este cel mai important pas care trebuie realizat de fiecare minoritate, după care urmează administrația specială a teritoriului. Tot printre pașii importanți se numără și realizarea autonomiei culturale, însă, în același timp, trebuie să fim atenți și la situația economică, deoarece fără o situație materială corespunzătoare nu se poate atinge nimic prin competențele dobândite. Acest lucru este valabil, de exemplu, și în cazul sistemului de învățământ. Dacă autonomia culturală și economică este utilizată corespunzător, toate celelalte scopuri pot fi atinse.

– Care este opinia Dumneavoastră despre congresul-FUEN organizat la Cluj? A adus ceva nou față de congresele de până acum ale organismului central?

– M-a cucerit complet acea primire plină de dragoste pe care am experimentat-o din partea clujenilor. Timpul a decurs extrem de bine aici și cred că aceasta a fost locația ideală pentru a începe strângerea de semnături.

Originalul vezi AICI
(traducere: Luiza Fechită)
Sus