Dialog

Trei motive pentru care Bucureștiul nu crede în balcanism
de Andrei Tiut - BucureștiÎn anii `90, sau chiar și la începutul acestui secol, discuția despre balcanism vs. Europa Centrală era semnificativă și legitimă.

Cuplul de joncțiune româno-maghiar
de Preda Mihăilescu - ElvețiaNu știu ce ar fi „balcanismul“, dar bănuiesc că nici o definiție nu îl va face mai concret. Stiu cine este Huntington* și ce a scris – ce poți aștepta de la un profet cu simbrie?
Președinți de țări în geamurile reconcilierii maghiaro-române
de Csaba Szabó - Cluj NapocaReconcilierea maghiaro-română înseamnă muncă. Din acest motiv, nu prea se înghesuie Politica să-o îmbrățișeze. E mult de lucru – se gândesc ei –, apoi nici voturi nu prea îți aduc…

Linia noastră Maginot , sau ispita de a imita modele
de Preda Mihăilescu - ElvețiaDeci noi, oamenii, ne aruncăm mâna în mână, în valurile neîmpăcării, să construim noi maluri. La malul fluviului de invrăjbire, ne așezeam tăcuți si plângem. Ne trece prin minte întrebarea: este în acest caz vorbă de reconciliere?

Urăsc ungurii, urăsc Ungaria
Atentie, articol sovin! Desi cu acest articol probabil voi enerva si extremistii si tolerantii. Asadar, de ce urasc ungurii, de ce urasc Ungaria. Si cum se manifesta ura mea.Ura democratică
de Csaba Szabó - Cluj NapocaNu sunt singurul în Transilvania, a cărui tinerețe a fost acompaniată de șovinismul light, specific erei socialiste. Nu pot, și nu vreau să spun, că acest șovinism light, care plana deasupra școlii mixte unde am urmărit eu cursurile școlii generale m-a afectat, sau că mi-ar fi lăsat urme.
Solidaritatea națională – limba maternă, călător clandestin
de Csaba Szabó - Cluj NapocaLa 18 octombrie 2010, Parlamentul Ungariei a pus bazele conceptului noii solidarități „eu-moderne” panmaghiare.

De ce solidaritatea națională este ca o floare ce trebuie îngrijită
de Aurelian Lavric - ChișinăuArticolul prietenului de la Cluj Csaba Szabo „Solidaritatea națională – limba maternă, călător clandestin” vizează o temă de importanță deosebită pentru oricare stat modern, mai ales pentru un stat european

Cum a ajuns România să aibă o imagine proastă
de George Damian - BucureștiÎncepând cu Evul Mediu românii au fost priviți dacă nu cu simpatie, atunci măcar de pe o poziție neutră. La un moment s-a produs o ruptură și imaginea românilor s-a degradat masiv, au apărut o mulțime de legende, mituri și clișee (unele cu un sâmbure de adevăr) care ne vopsesc în culori sumbre.
Imaginea țării sau Dracula a fost secui
de Csaba Szabó - Cluj NapocaNu cred că România are o imagine proastă în lume! Mai bine zis, nu cred că România are o imagine mult mai proastă, decăt fostele țări din lagărul sovietic! Ungaria este cu un pas înaintea noastră, lucru vizibil mai ales la cifrele de afaceri în turism. Aveam un slogan cândva, “nu ne vindem țara”, dar a venit vremea că trebuie să-i vindem imaginea ca să obținem profit!