Duminică, 15 Decembrie 2019
Duminică, 15 Decembrie 2019


Dialog

Madeira – pământ pentru români și maghiariDin fericire pe această insulă din Oceanul Atlantic nu am văzut scris nicăieri: Maideira – pământ românesc. Așa încât îl considerăm pământ unguresc.

Dar lăsând gluma la o parte: mulțumită prietenei mele, Bianka, anul trecut prin luna iunie am făcut rezervările pentru biletele de avion pentru martie 2019. Doar 120 de euro din Cluj până în Funchal, „capitala” acestei insule magnifice? Cum așa ieftin? Simplu: din Budapesta până în Porto am zburat cu Wizz Air, iar din acest oraș din Portugalia ne-am folosit de serviciile unei alte linii aeriene low-cost: EasyJet. Sigur că a contat enorm rezervarea făcută cu aproape un an în avans.

Santana

Costurile au fost diminuate drastic și mulțumită faptului că am fost cazați gratis. Ei, na, cazare gratis pe o insulă atât de vizitată din Oceanul Atlantic? Da! Acum câțiva ani am avut norocul de a o găzdui pe Cristina Nunes prin platforma CouchSurfing, un club al ospitalierilor, cum ar veni. Ea fusese voluntară în… Craiova, dar a vrut neapărat să vadă și Transilvania. Am cazat-o gratis timp de câteva nopți, iar ea ne-a oferit același lucru în Madeira…

Dacă toate au ieșit așa ieftin/gratis, atunci am decis să închiriez prima mașină din viața mea. A costat doar 151 de euro la Funchal Easy rent-a-car, am putut plăti cu card de debit (!), nu mi s-a reținut garanție, băieții au fost prietenoși și punctuali.

Ce să vizităm?

Insula este mică, deci în câteva zile se poate vizita tot – am crezut și noi. Sfatul nostru este: consultați două aplicații meteo și decideți dimineața. Fiind vorba despre o insulă aflată în ocean, vremea este schimbătoare.

În munți

Oricum, nu plecați fără să faceți o tură pe traseul numit Vereda do Larano, care șerpuiește pe stânci de-a lungul orașului Porto da Cruz. Plănuiți o întreagă zi pentru această tură.

Nouă ne plac turele pe munte, sperăm că și Dvs, deci vă recomandăm și plimbarea între vârful Pico do Arieiro (1818 metri) și Pico Ruivo (1862 metri). De asemenea, o experiență unică oferă cei de la Magic Dolphin: balene și  delfini în largul coastelor insulei Madeira. Îi găsiți ușor și pe ei pe Facebook…

Pentru cei care preferă vizitarea locurilor clasice recomandăm casele tradiționale aflata în satul Santana sau stâncile care se înalță din mare la Ribeira da Janela. De asemenea, Cabo Girao este foarte îndrăgit de turiștii de pretutindeni: priveliștea este foarte frumoasă.

Este, deci, destul pământ și pentru români și pentru maghiari în Madeira… Măcar acolo :)


Cabo Girao

Sus