Duminică, 22 Aprilie 2018
Duminică, 22 Aprilie 2018


Corbii albi

Despre zborul pe loc al Corbilor Albi

Jurnaliștii profesioniști maghiari din Clubul Media Corbul Alb - România militează pentru conviețuirea constructivă dintre diferite comunități etnice, fie ele din România sau din afara granițelor acesteia. Membrii clubului sunt adepții dialogului, folosind cuvântul bine plasat ca o armă convingătoare, biruitoare, dar inofensivă.

Ceea ce leagă Corbii Albi între ei sunt cele trei noduri pe corda* lor imaginară: interes real pentru ample reportaje de teren; în timpul liber implicare constructivă și altruistă în viața acelora, ale căror probleme vitale au fost relevate în reportaje; realizarea unor serii de reportaje literare, care sunt publicate la Editura Világhírnév din Cluj, în colecția Corbul Alb.Clubul Media Corbul Alb organizeaza periodic mese rotunde itinerare, unde moderează și mediază diferite tematici ale conviețuirii. Datorită acestor crezuri și faptului că nu sunt sprjiniți de nici un partid politic, clubul este primit cu încredere la diferite forumuri din România și peste hotare. Și-au expus părerile lor originale, bazate pe experiențe jurnalistice și umane proprii vizavi de „Minoritățile etnice în mass-media din România și Ungaria” la Institutul Cultural Român din Budapesta, au creat punți de legătură între istoriile românilor și maghiarilor la Centrul Rațiu pentru Democrație din Turda, au încercat să genereze dialoguri sincere întercomunitare în Republica Moldova, fiind invitați de Universitatea de Stat din Chișinău respectiv guvernatorul Găgăuziei. Unii membrii au fost invitați în Statele Unite ale Americii, pentru a iniția proiecte pentru o mai bună înțelegere a problemelor conviețuirii din România, Republica Moldova și Ungaria, iar alții sunt oameni de bază în cercurile jurnalistice din Serbia (Voivodina).

În Transilvania au organizat peste douăzeci de mese rotunde, care aveau denumirea de Axe de diasporă (Szórványtengelyek). Această formă a dialogului colectiv era una inedită, deoarece în acest cadru își împărtășeau experiențele reprezentanții unor comunitati ungurești, care practic erau personajele reportajelor realizate de Corbii Albi. În cadrul mesele rotunde realizate la Aiud, Sibiu, Deva, Mediaș, Ocna Sibiului, Bistrița, Seini, Cluj, Brașov, Zalău, Beclean, Făgăraș Corbii Albi decernau diferite premii acelor părinți, care aveau greutăți în a integra copii lor în sistemul de învățământ minoritar. Premiul Őrhely (Loc de veghe) de 80-100 euro era urmat de premiul de excelență jurnalistică acordată de club, cu titlul de Szórványhûség-díj (Loialitate pentru diasporă) pentru acei ziariști, care scriau perseverent despre tematici de conviețuire și integrare socială.

Membrii clubului au o adevărată colecție de premii primite pentru diferite reușite jurnalistice respectiv atitudini altruiste. Majoritatea au cel puțin un premiu al Uniunii Ziariștilor Maghiari din România, respectiv premii valoroase care denotă faptul, că activitatea lor adesea se ridică – ca și corbii albi - deasupra nivelului jurnalismului de calitate, ajungând la poalele socialului, la porțile societății civile.Membrii Clubului Media Corbul Alb care participă la Proiectul Portal de Contact Româno-Maghiar

Attila Tamási (1969; redactor Bányavidéki Új Szó – Săptămânalul Maghiar Băimărean) a devenit membru în anul 2009, odată cu publicarea volumului Elektronlakók (Locuitorii electronului), un mic roman pentru tineret. Se preocupă de problemele din localitățile cu populație maghiară din zona Baia Mare. Reportajele lui sunt apreciate nu numai în țară, dar și peste hotare; în volumul apărut în Stockholm cu titlul Túlélő falvak (Sate supraviețuitoare) jurnalistica transilvăneană este reprezentată și prin reportajele sale.

István Sarány
(1965; redactor Hargita Népe – Ziarul Maghiar din Harghita) este membru al clubului din 2011, când s-a alăturat colegilor cu volumul de publicistică întitulat Zászlópengetés (Publicistica contradicțiilor harghitene). Sarány István este un cronicar al comunității sale, un jurnalist care des își „îngreunează” numele prin articole foarte critice vizavi de societatea secuiască. În „timpul liber” este redactor șef adjunct al prestigioasei edituri, Pallas-Akadémia. Volumele sale denotă o radiere atipică a interesului său pentru tot ce poate fi valoros comunității sale. Printre premiile sale jurnalistice se găsește și una obștească: premiul de excelență din partea Consiliului Județean din Harghita.

Gyöngyi Bodolai (1952; redactor Népújság – Ziarul Maghiar din Mureș) este colega noastră în club din 2011, când și-a depus „candidatura” cu unul dintre cele mai „grele” volume publicistice ale jurnalisticii maghiare universale, intitulată Táltos erő (Putere archaică), în care descrie regiunea Câmpiei Transilvane ca un caleidoscop al sorților și speranțelor. Bodolai Gyöngyi este unul din cei mai buni jurnaliști maghiari din lume pe tematicile medicinale. Un altruist bine cunoscut în Transilvania. Posedă cea mai mare distincție acordată pentru munca depusă în folosul diasporei interne maghiare din Transilvania: premiul Czelder-Földes.

Attila Ambrus (1965; Brassói Lapok - Foi brașovene; Săptămânalul Maghiar din Brașov) a devenit membru printre primii, în anul 2009, cu volumul său de publicistică stilată, Gótvárosi levelek (Scrisori din orașul goților). Este un publicist renumit pentru capacitatea sa de sintetizare fină și pentru viziunile sale critice formulate împotriva intoleranței. Critic, eseist, reporter, om de bază al comunității sale – ani de zile leaderul Uniunii Ziariștilor Maghiari din România. Multiplu laureat al diferitelor cercuri jurnalistice internaționale, co-președintele Uniunii Ziariștilor Maghiari de Peste Hotarele Ungariei.

Szabolcs Szilágyi (1978, Radio Cluj) reprezintă aripa tânără a Corbilor Albi. Reportajele sale lirice au apărut în volumul NapLóMénes (Tinere condee) în anul 2010. Szilágyi Szabolcs are o afinitate aparte pentru convertirea amintirilor copilăriei în „planuri literare” ale prezentului. Om de bază în comunitatea sa – un reporter foarte activ și simpatizat. Actualmente coordonator
redacția maghiară la Radio Cluj.

Márta Bodó (1965; Keresztény Szó – Săptămânalul Romano-Catolic) reprezintă mass-media catolică modernă. Márta Bodó a beneficiat de mai multe burse în Washington, pentru a moderniza presa cultelor. Este membru al clubului din 2012, odată cu apariția volumului Hit,kultúra, kommunikáció (Credință, cultură, comunicație), un volum de interviuri cu personalități ale cultelor creștine din occident. În 2012 a primit la Budapesta prestigiosul premiu internațional Vigilia, un premiu care se decernează redactorilor care reușesc să creeze noi căi pentru mass media romano-catolică din Europa. Multiplu laureat al mass-mediei de specialitate.

Levente Benkő (1961, Mûvelődés) istoric, publicist, unul dintre cei mai buni reporteri cu condei din Transilvania. Volumul său apărut în colecția Corbul Alb – Két csûrben, csépelve (Treierând
în două șure) – este o colecție de reportaje și interviuri, care reliefează relațiile complexe dintre maghiarii din Transilvania și cei din Ungaria, respectiv acele contacte, care stabilesc conviețuirea româno-maghiare.


Daniel Lőwy (1953; Amerikai Magyar Népszava Szabadság, New York) istoric al Holocaustului, publicist. A publicat în cele mai diferite genuri, de la eseuri, articole pe teme istorice la interviuri și reportaje sportive (de la Jocurile Olimpice de la Bejing). A dedicat două volume monografice și un număr mare de capitole de carte istoriei evreilor clujeni. A publicat în limbile română, maghiară și engleză, una dintre cărțile sale fiind tradusă și în limba germană. În prezent trăiește la Washington, DC, fiind prezent la mai multe manifestări științifice din România și continuând să colaboreze pe mai multe planuri cu colegii de acasă. În colecția Corbul Alb este reprezentat de două volume publicistice: Két világ között (Între două lumi) si Károlyka gróf díszfogata (Căleașca micului conte Teleki Károly).


Csaba Szabó
(1965; jurnalist, Cluj) este fondatorul mișcării Axe de diasporă și Clubul Media Corbul Alb. Investigația sa în veacul cel mai tânăr al Moldovei cu titlul Margaretele lui Alexandru cel Bun (2009) a fost „trailer”-ul Colecției Corbul Alb. Jurnalist polivalent, având tematici preferate cele care se „întind” la granițele literaturii și a istoriei precum problematica diasporei maghiare interne. În vara anului 2014 a fondat Portalul de Contact Româno-Maghiar. Multiplu laureat de Uniunea Ziariștilor Maghiari din România – presa scrisă (2000) și secție televiziune (2008). Este vicepreședintele Asociației Clubul Media Corbul Alb.

–––––––––––
*corda se referă la "cureaua" franciscanilor: corda cu cele trei noduri.
                                           Adresă de contact

                            (articole, observații, contracte de colaborare)

                  barlang655@gmail.com

Sus