Sâmbătă, 14 Decembrie 2019
Sâmbătă, 14 Decembrie 2019


Kontakt



La orice eveniment sportiv desfășurat într-o localitate majoritar maghiară, presa sportivă intră în „alertă”, căutând febril ceva „șocant”, „incredibil” sau „scandalos”. Așa s-a întâmplat și la un meci de fotbal din Divizia C, unde FC Csikszereda a jucat cu Iernut, la începutul meciului – horribile dictu – cântându-se imnul secuilor.



În toată această poveste se uită faptul că patriotismul ar trebui să însemne a face ceva util și bun pentru comunitatea în care trăiești, să perseverezi într-un anumit domeniu. Să ai performanță profesională sau academică, să ai rezultate bune în sport, în afaceri, în artă, în educație, în cercetare, și nu în utlimul rând, să fim buni unul cu celălalt. Acesta ar trebui să fie preocuparea cea mai importantă a tuturor în Secuime și în Ardeal, nu inflamarea spiritelor printr-un joc perfid și steril al simbolurilor naționale, din care nimeni nu are de câștigat.



Sunt complexe și complicate fețele acestei probleme spinoase. Ceea ce rămâne admirabil e decența cu care se desfășoară aceste manifestări ale voinței populare, felul în care politicienii știu să construiască discursul electoral și să motiveze, libertatea de exprimare și respectul pentru celălalt, în ciuda faptului că nu există vreun acord sau vreo speranță de proclamare a independenței în viitorul apropiat.



Orbán Viktor a început, odată cu declanșarea crizei din Ucraina, să joace o partidă politică pe cât de ambițioasă, pe atât de periculoasă, asemănătoare celei prestate de Ștefan Báthory, Gabriel Bethlen sau Ștefan cel Mare. Acest joc, de-a pendulul între marile puteri, asigurase o bună perioadă de vreme supraviețuirea țărilor mici din zonă (Transilvania, Moldova și Țara Românească), dar despre pericolele lui ar putea vorbi Brâncoveanu, Cantemir sau Gheorghe Rákóczi al II-lea.



Echipa formată din profesioniști nu s-a lăsat intimidat, au început să acorde consultații de urgență gratuite la domiciliu fără să fie decontate de CAS Mureș sau bolnavi, pentru a dovedi, că este nevoie de serviciul oferit de ei. Au cerut doar o semnătură de la pacienții cărora le-au oferit servicii medicale.Șeful serviciului de ambulanță Samaritanus, Varga Zsigmond în vara acestui an mi-a declarat că ei nu vor altceva decât să fie lăsați să lucreze, să salveze vieți, să-i ajute pe oameni, deoarece s-a dovedit că e nevoie de serviciile oferite de ei, care sunt puțin diferite de cele cu care oamenii s-au obișnuit.



Dacă așa vorbesc cei care ar trebui să fie „reprezentanții noștri”, mai mult, chiar „puntea de legătură” între cele două state, de ce să ne mai mirăm de valul de ultranaționalism și xenofobie care se redeșteaptă în cele două țări. Atâta vreme cât extremiștii de la Jobbik sunt puternic reprezentați în Parlament, lucru foarte posibil și cu extremiștii de pe la noi, în perspectiva viitoarelor alegeri, nu văd cu ochi prea buni viitorul relațiilor româno-maghiare.



„Ungurii au pierdut bătălia pentru Transilvania. Nimic din ceea ce întreprind ei în prezent nu este o ofensivă vizând cucerirea Ardealului, ci o luptă defensivă de a salva ceea ce mai poate fi salvat din minoritatea maghiară și identitatea ei. Cifrele, pentru maghiari sunt necruțătoare. Românii au câștigat partida, pur și simplu, prin număr și nu prin invocarea unui drept istoric pornind de la daci și romani, care nu le-ar fi folosit la nimic dacă ei ar fi fost cei rămași în minoritate”.




Sus