Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Prăpastia dintre noi – Regiunea Mureș-Autonomă Maghiară s-a desființat în urmă cu 49 de ani

Prăpastia dintre noi – Regiunea Mureș-Autonomă Maghiară s-a desființat în urmă cu 49 de ani

În urmă cu 49 de ani s-a desființat Regiunea Mureș-Autonomă Maghiară, o diviziune administrativ-teritorială a Republicii Populare Române. A fost înființată în anul 1960 (anul în care au fost reorganizate Regiunea Autonomă Maghiară și Regiunea Stalin) și a dăinuit practic până în anul 1968.

Despre Regiunea Mureș-Autonomă Maghiară nu prea se vorbește în România, așa cum nu se vorbește nici despre predecesoarea ei, Regiunea Autonomă Maghiară înființată în 1952. Societatea maghiară tace, deoarece perioada stalinismului și a comunismului agresiv a fost sprijinită cu mult elan de maghiarii, care sperau de la noua ordine libertăți sporite și mai ales ameliorarea sentimentului apăsător al habitusului minoritar.


Societatea românească tace, deoarece prin existența acestor regiuni autonome se demonstrează că autonomia teritorială în România nu este ceva antiromânesc, ci o formă de autoadministrare stipulată încă în Declarația de la 1 Decembrie, preluată de comuniști într-o formă adaptată – o autonomie teritorială care în 16 februarie 1968 a fost desființată de Partidul Comunist RomânTotuși, chiar și după desființare, comuniștii au avut grijă, ca drepturile lingvistice ale maghiarilor să fie respectate. În Propunerile Comisiei Centrale de Partid și de Stat cu privire la organizarea județelor și municipiilor s-a stabilit: “„În localitățile în care, alături de români, trăiesc națiuni conlocuitoare, se va asigura folosirea limbii materne a acestora în administrația de stat…”, ameliorând cât de cât prin această directivă sentimentul greu de pierderea autonomiei teritoriale de către maghiari.

Regiunea Mureș-Autonomă Maghiară era de fapt o regiune ca și toate celelalte din România, diferențele existând doar în specificitatea ei, care se exprima mai ales prin folosirea în administrație pe lângă limba statului și a limbii maghiare.

 

                            Foto: Ceaușescu în Regiunea Autonomă Maghiară Mureș

Actualmente România este împărțită în două tabere când se vorbește despre reînființarea sau redefinirea Regiunii Autonome Maghiare Mureș sub denumirea de Ținutului Secuiesc: unii vor cu orice preț, alții nu vor nicicum.

Sunt convins, că analiza perioadei (cuprinse între anii 1952 și1968) când această autonomie funcționa fără probleme ar deschide noi căi pentru a găsi o rezolvare pentru această chestiune a secuilor.Aspect de la desfășurarea lucrărilor Congresului al IX –lea al P.C.R. – delegația Reg. Mureș Autonomă Maghiară. Nicolae Ceaușescu, Ion Gheorghe Maurer și Chivu Stoica în prim plan

Să nu uităm, că problema cetățenilor români – fiind ei de orice naționalitate – trebuie rezolvată de România.
Tragerea de timp, evitare dialogului, patima și vehemența cu care se luptă împotriva folosirii limbii maghiare în administrație nu fac altceva, decât să crească prăpastia dintre români și maghiari.

Iar cu prăpastia dintre noi, nu mai contează dacă secuii au sau n-au autonomie teritorială!
Sus