Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Școala ONCSA – descălecătorul alături de învățător...

Școala ONCSA – descălecătorul alături de învățător...

Iată colonia ONCSA din cartierul Gheorgheni. Am amintit deja că peste tot unde statul maghiar a construit astfel de cartiere, colonii, a clădit și o școală.Deoarece aceste locuințe erau repartizate familiilor cu cel puțin patru copii. Familiile cu patru copii puteau solicita un împrumut ipotecar fără dobândă pe 30 de ani.

De obicei terenul rămânea în proprietatea orașului, dar familiile puteau cumpăra aceste locuințe plătind ratele împrumutului fără dobândă în decurs de 30 de ani. De obicei aceste case cuplate erau formate din două locuințe cu câte 2-3 camere.

        


Aici în colonia ONCSA din cartierul Gheorgheni au existat 20 de astfel de case. Este vorba despre case tradiționale alungite în adâncimea lotului. Ele au fost proiectate de arhitecții clujeni renumiți Moll Elemér și Kós Károly.

                                                                            ***

În fața fostei Liceu nr 16 din anii 70 respectiv generala nr 22 din anii 80 mă opresc cu nostalgie. Îmi aduc aminte de acele momente din copilărie, când la Generală 16, în clasa întîia a intrat directorul, spunând, că suntem prea mulți în clasă (pe atunci erau clase paralele maghiare în școală), și 3 dintre noi vor fi mutați la acest liceu. Și acum simt încă anxietatea care m-a cuprins, când mă gândeam, că poate și eu voi fi mutat în această clădire cu bazorelieful călărețului care își ascute săgețile.

         

– Clădirea acestei școli a fost proiectată de Deák Ernő – îmi spune istoricul Hunyadi Attila. – Pe peretele clădirii minunate a acestei școli, care a fost proiectată de Deák Ernő, există un basorelief realizat de Szervátiusz Jenő, în care putem vedea un arcaș călăreț care-și ascute săgețile, respectiv un învățător care se află în mijlocul copiilor, și care în timp ce îi învață se așează în bancă lângă de elev și își pune mâna pe umărul acestuia.

– E o combinație interesantă: descălecătorul alături de învățător...

Basorelieful se află pe peretele unei școli care a fost construită pentru o comunitate alcătuită din familii cu cel puțin patru copii. În basorelief sunt reprezentați exact patru copii și învățătorul lor. Cred că în concepția lui Szervátiusz Tibor, a cărui semnătură e cioplită pe basorelief, figura arcașului simbolizează tradițiile și educația pentru viață, întrucât organizația ONCSA (Fondul Național pentru Protecție Socială și a Familiei) nu s-a ocupat doar de politica socială, ci și de educație.

               

Copiii care locuiau în aceste case au învățat să grădinărească în propriile lor grădini, de la părinții lor. Cele 40 de familii care locuiau în cele 20 de case cuplate au alcătuit o comunitate. În fiecare colonie ONCSA era repartizat câte un asistent social, care îndruma familiile, le sprijinea, le dădea sfaturi, eventual le oferea o anumită pregătire, fiindcă existau un fel de cursuri de pregătire pentru adulți.

– Majoritatea acestor case sunt transformate...

– Din păcate în regimul socialist și grădinile acestor case au fost confiscate
și pe terenurile respective au fost construite blocuri de locuințe muncitorești.
Da, au cam fost transformate. Totuși pe ele se mai poate observa stilul arhitectural inițial. Mai există 2-3 case tradiționale alungite de tip țărănesc care și-au mai păstrat aspectul inițial.

                 

De exemplu casa aceasta, la care se mai poate vedea cerdacul și ferestrele cu jaluzelele originale, dar și micile ferestre vechi ale podului. După al doilea război mondial, după ce copiii acestor familii au crescut, aceștia au trebuit la un moment dat să împartă cumva singura avere a familiei. Iar cum toate cele patru familii nu aveau cum să locuiască într-o singură astfel de locuință, de cele mai multe ori au vândute imobilele.
       
De obicei noii proprietari au transformat aceste case după nevoile lor, după gustul lor, sau poate chiar după lipsa bunului lor gust.

        

Cele mai urâte sunt casele gemene în cazul cărora doar la una dintre cele două locuințe cuplate s-a mai construit un etaj. Respectiv lângă care s-a construit un astfel de bloc cu apartamente cât o cutie de chibrituri. Merită să ne mai uităm încă o dată ce locuințe au avut muncitorii în perioada construirii socialismului, respectiv în perioada 1940-1944, perioadă în care primarul Clujului era Keledy Tibor – îmi spune istoricul Hunyadi Attila, căruia îi mulțumim pentru această plimbare istorică în vechiul Kolozsvár.
.
                                                                                    ***
Cartierele, coloniile ONCSA din mai multe localități din Ungaria au fost și ele declarate ansambluri arhitecturale monument istoric. Din păcate aici, în Ardeal, nimeni nu a acordat atenție acestui aspect. Dar poate că încă nici acum n-ar fi târziu ca puținele case ale coloniei ONCSA care și-au mai păstrat aspectul inițial să fie declarate monumente istorice.

Sus