Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Primarul Keledy Tibor și capacele de canalizare cu inscripția Kolozsvár

Primarul Keledy Tibor și capacele de canalizare cu inscripția Kolozsvár

În perioada 1940-1944, pe vremea primarului Keledy Tibor la Cluj s-au făcut o serie de investiții. De exemplu, s-a modernizat sistemul de canalizare. Astfel pe multe străzi, de pildă și aici, pe strada Arinilor,
și pe str. Kogălniceanu, mai putem descoperi capace de canalizare din fontă cu inscripția: Uzinele de apă și canalizare ale orașului liber regal Cluj: Városi Vízmûvek Kolozsvár.
 

Numele lui a fost Keledy Tibor, și înainte de a îndeplini funcția de primar al Clujului a fost șeful de cabinet al primarului general al Budapestei. În primăvara anului 1944 a fost numit primar general al Budapestei. În perioada războiului aceasta nu era o sarcină ușoară îmi spune istoricul Hunyadi Attila. După o jumătate de an, după instaurarea dictaturii fasciste a lui Szálasi a demisionat și a fugit în Franța, de unde a plecat în Venezuela, în America de Sud, mai apoi pe insula Grenada, unde s-a stins din viață.

  Trebuie să fac o observație, și anume că persoana pe care administrația maghiară a numit-o în funcția de primar al Clujului, în perioada 1940-1944, nu a fost o persoană oarecare. Fiindcă iată, Clujul a avut un primar care a dobândit experiență la Budapesta, iar când a ajuns aici a reușit să realizeze unele lucruri în orașul nostru.

      

Da, așa este. Vreau să menționez că pe arhitectura caselor din coloniile ONCSA poate fi remarcat stilul lui Kós Károly.   Cel mai important aspect este caracterul peisager al arhitecturii tradiționale transilvănene. Cu ocazia construirii cartierelor, de exemplu a celor din Rákospalota și Zalaegerszeg, organizația ONCSA (Fondul Național pentru Protecție Socială și a Familiei) a considerat că e important ca proiectele standardizate realizate de ingineri să fie adaptate la specificul arhitecturii rurale a zonei respective. Aici, la Cluj, proiectele respective au fost modificate de arhitectul Kós Károly, astfel încât construcțiile acestea să se încadreze în specificul arhitecturii locale. Abația benedictină Cluj-Mănăștur construită în secolul XI se află la o aruncătură de băț de locul acesta.

    

Dacă privim cu atenție arhitectura caselor coloniei ONCSA putem observa că ea e în armonie cu cea a clădirii bisericii și mănăstirii a abației de odinioară.

Terenul pe care au fost construite casele coloniei ONCSA aflată în imediata vecinătate a străzii Septimiu Albini are tot o formă dreptunghiulară?

Da, acolo au fost construite 20 de case gemene dispuse tot sub forma unui dreptunghi. Și casele de acolo aveau câte o grădină cu o suprafață considerabilă, unde oamenii aveau pomi fructiferi, viță de vie și mai puteau cultiva și legume, zarzavaturi.Mai trebuie să menționăm că în cadrul acestui program al organizației ONCSA familiile cu mulți copii și-au asumat să accepte să fie îndrumați și supravegheați de asistenți sociali. Aceștia au vegheat asupra stilului de viață al familiilor, și se pretindea ca mamele, casnicele să se îngrijească de grădină, să cultive în ea cele necesare familiei. Iar bărbații trebuiau să câștige banii necesari pentru pâinea cea de toate zilele.

Cu alte cuvinte: nu se puteau duce seara la cârciumă să se îmbete și să facă scandal, fiindcă riscau cu acest comportament să fie evacuați sau amendați sever de primarul Keledy Tibor.

Da, cam așa. Direcția de asistență socială din acea vreme verifica la nivel național angajații administrațiilor locale ale orașelor și comunelor care supravegheau în calitate de asistenți sociali activitatea oamenilor care locuiau în aceste cartiere. Pentru orașul Cluj a fost caracteristic și faptul că încă înainte de Partajul de la Viena s-au înființat așa-numitele organizații de zece, care erau conduse de așa-numiți decurioni. Sarcina acestora a fost aceea de a urmări cu atenție problemele sociale ale vecinătății, o micro-comunitate alcătuită din zece familii, și de a se ajuta reciproc.

                                                                          ***

Despre colonia ONCSA din imediata vecinătate a străzii Septimiu Albini, respectiv clădirea școlii aferente cu bazorelieful lui Szervátiusz Jenő vom vorbi înt-un alt articol.


Sus