Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Presa din Ungaria laudă renașterea spiritului dreptății în societatea românească

Presa din Ungaria laudă renașterea spiritului dreptății în societatea românească

Cotidianul de dreapta Magyar Nemzet (mno.hu) publică azi un editorial semnat de Lukács Csaba – un jurnalist care cunoaște foarte bine România -, în care acesta prezintă societatea românească ieșită în stradă ca fiind un exemplu pentru Ungaria, unde lumea – conform autorului – se obișnuiește prea repede cu corupția aleșilor.

„Nem Budapest, Bukarest” – așa se întitulează editorialul, ca și un răspuns ironic la acele mituri urbane maghiare care pomenesc cele două capitale ca fiind diametral opuse, “cer și Pământ” în tematica habitusului democratic. Jurnalistul laudă renașterea spiritului dreptății în societatea românească, prezentând cititorilor din Ungaria punctele nevralgice ale problemei care a scos oamenii în stradă și menționând că în Ungaria rar sunt proteste de stradă de o asemenea anvergură, deși guvernanții folosesc de multe ori banii publici în scopuri personale.

“Situația din România are însă și un aspect special, deoarece anii lungi ai luptei anticorupție au paralizat practic administrațiile și instituțiile publice, conducătorii acestora ferindu-se deja de orice semnătură, evitând astfel o eventuală hărțuire. E de notat însă și faptul, că această luptă era folosită și pentru răfuieli politice.” – scrie autorul, prezentând însă și partea bună a guvernării, dispariția multor taxe, creșterea salariilor, și seria proiectelor bune care vizează populația.

Editorialul are o importanță majoră în informarea Ungariei privind aceste proteste, deoarece odată cu falimentul cotidianului de stânga Népszabadság, Magyar Nemzet a preluat o bună parte din cititorii acestuia, reprofilându-se astfel într un organ media apropiat guvernului maghiar, însă foarte critic la adresa lui.

Și momentul este prielnic unui astfel de editorial, deoarece în Ungaria neclaritățile judiciare din România (vezi renaționalizarea clădirilor retrocedate, hărțuirea liderilor comunităților maghiare pe motive de „securitate națională”, ascultarea telefoanelor într-un mod cel puțin controversat) au deschis multe polemici, unele – ca și problema interzicerii „berii secuilor” la cererea multinaționalei Heineken – ajungând chiar la nivelul problemelor diplomatice.Sus