Duminică, 25 August 2019
Duminică, 25 August 2019


Kontakt / Maghiarii doresc oprirea modificării prin OUG a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală

Maghiarii doresc oprirea modificării prin OUG a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală

„În interesul unei clase politice responsabile, toate formațiunile politice din România trebuie să ajungă la un consens în ceea ce privește crearea unui cadru legislativ care să stea la baza unei justiții reale, corecte. Situația actuală este foarte îngrijorătoare, arată deciziile Curții Constituționale conform cărora numeroase articole ale Codului Penal și Codului de Procedură Penală sunt neconstituționale. Codurile trebuie modificate, dar nu oricum. Poziția UDMR este că legiferarea prin ordonanțe de urgență este inacceptabilă, mai ales în cazul Codului Penal și al Codului de Procedură Penală. Statul de drept se bazează pe principiul separării puterilor în stat.

Legiferarea este sarcina și responsabilitatea Parlamentului. Modalitatea de adoptare legislativă prin OUG este, în opinia noastră, inacceptabilă. Prin urmare, UDMR propune semnarea unui acord politic între partidele politice, un pact prin care fiecare formațiune să-și asume responsabilitatea ca, în cazul accederii la guvernare, nu va modifica prin OUG Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Aceste tipuri de modificări trebuie făcute prin proiecte de lege și dezbateri în Parlament”

– a declarat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, după ce Uniunea a făcut apel către toate partidele parlamentare cu scopul de a exclude, în viitor, posibilitatea modificării Codului Penal prin ordonanțele de urgență ale Guvernului.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a subliniat că toate legile din România trebuie să fie în concordanță cu Constituția. Totuși, numeroase articole din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală au fost considerate neconstituționale în ultimii ani de Curtea Constituțională, iar aceste decizii ale Curții nu au fost armonizate în conformitate cu legea.

„Peste 40 de decizii ale CC din anul 2016 trebuie corelate cu prevederile Codului aflat și acum în vigoare. Ordonanța adoptată de Guvern este îngrijorătoare, întrucât vizează doar 5 decizii ale Curții Constituționale pe care le include în textul legii. UDMR va propune partidelor politice și președintelui statului, în cadrul consultărilor care vor avea loc săptămâna viitoare, ca, în urma unei dezbateri, Parlamentul să modifice Codul Penal prin procedură de urgență, astfel încât toate deciziile CC să fie incluse în textul de lege. UDMR a depus azi amendamentele formulate în privința modificării Codului Penal. Una din propunerile Uniunii vizează eliminarea sumei limită de 200.000 lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu, deoarece această prevedere nu a fost făcută la propunerea Curții Constituționale” –,

a conchis deputatul Korodi Attila.Sus