Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Kontakt / „Un pas spre asimilarea comunității românești din Ucraina” – România tace, are treabă cu maghiarii săi

„Un pas spre asimilarea comunității românești din Ucraina” – România tace, are treabă cu maghiarii săi

Până ce despre românii din Transcarpatia multietnică presa din România transmite ocazional știri – steagul ucrainienilor, românilor și maghiarilor de pe clădirea primăriei din Solotvino (Aknaszlatina/Slatina) devenind virală datorită Corbilor Albi – , despre problemele românilor din Bucovina de Nord se poate citi foarte puțin.Ultimul articol serios care analiza problemele identitare ale acestei comunități românești a fost semnat de colegul nostru, profesorul Aurelian Lavric de la Universitatea de Stat din Chișinău cu titlul Despre o Moldovă ucraineană autonomă (http://corbiialbi.ro/index.php/contact/183-despre-o-moldova-ucraineana-autonoma/).

Un publicist care sublinia faptul că „o soluție inteligentă a puterii de la Kiev ar putea fi acordarea unei autonomii largi celei de-a treia, ca număr, comunități etnice din Ucraina – după ucraineni și ruși – comunitatea moldo-română (450000 persoane, conform ultimului recensământ)”.După acest articol, care încerca să pună în atenția lumii ideea autonomiei Bucovinei de Nord, colegul nostru a primit multe critici, unii comentatori spunând că este periculos să iei apărarea românilor din această regiune multietnică din Ucraina, deoarece acest gest ar încuraja și mai mult maghiarii, care fac referiri tot mai des la promisiunile Proclamației din 1 Dcembrie, care promitea solemn autoadministrare maghiarilor.

Alții au recunoscut că românii din Bucovina de Nord semnalează tot mai des știri legate de nerespectarea drepturilor minoritare de către administrația ucraineană, numărul plângerilor referitoare la asimilarea mascată crescând alarmant, iar trimiterile la nerespectarea Cartei limbilor regionale și minoritare devenind tot mai dese, însă au fost de părere că „nu avem ce face, asta e, că dacă spunem ceva, mergem pe mâna ungurilor”.

Această politică de struț a României – o Românie care nu se manifestă deloc ca Țară Mamă a românilor rămași peste hotarele postbelice – a îngreunat mult lupta românilor din Bucovina de Nord pentru supraviețuirea identitară.


În aceste zile intelectualii din Bucovina de Nord s-au săturat de această politică de mușamalizare a realităților și au formulat o scrisoare deschisă președintelui „pro-european” Porosenko, prin care atrag atenția asupra “situației deplorabile privind asigurarea drepturilor comunității românești din Ucraina”.

În scrisoarea deschisă protestatarii demască tendințele asimilatoare fățișe ale administrației ucrainiene, care ucid la nivel educațional, obstrucționând pe diferite, căi directe și indirecte, românii să-și educe tinerii în limba maternă, la toate nivelele .

Noua politică referitoare la predarea limbii române din această regiune seamănă cu sloganul „Trăiți în Ucraina, vorbiți ucraineana”. Iată un fragment:

„Recentul Plan-model de învățământ pentru clasele 10-11 a instituțiilor de învățământ general, pentru anul de învățământ 2017/2018, a stârnit indignarea și repulsia comunității române din regiunea Cernăuți. Dispariția din componenta invariativă a planului de învățământ a limbii române (limbii materne) și a literaturii române e o încălcare fără precedent a drepturilor noastre, pe care nu și-a permis-o nici regimul totalitar stalinist. Includerea limbii materne în categoria obiectelor de profil opțional duce inevitabil la dispariția orelor de limbă maternă în proporție de 90%. Realizarea acestui plan e un pas în plus spre asimilarea comunității românești din Ucraina, care constituie 0,5 mln din populația țării. Asemenea tentative noi le înțelegem ca încercări de lezare directă a dreptului de studiere a limbii materne și a literaturii, prin aceasta încălcându-se o serie de legi ale Ucrainei și a mai multor convenții europene, ratificate de Ucraina."


Putem fi convinși că această scrisoare deschisă va fi mușamalizată rapid de „presa patriotică”, deoarece aduce în lumina reflectoarelor problemele nerezolvate din această parte a Europei – probleme neplăcute care își au rădăcinile nu neapărat în istorie, ci în bună măsură în nerespectarea cartelor, legilor, tratatelor semnate. Iar dacă vine vorba despre neaplicarea legilor, imediat apare și pericolul maghiar…

                                                               ***

Corbii Albi își manifestă pe această cale solidaritatea cu cei 11 intelectuali semnatari bucovineni (http://ortodoxinfo.ro/2017/01/25/romanii-din-ucraina-protesteaza-impotriva-eliminarii-limbii-si-literaturii-romane-din-clasele-superioare/).

Promitem că la sfârșit de primăvară vom veni pe la Dvs. să scriem despre aceste probleme.


Sus