Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Kontakt / Societatea maghiară din Transilvania premiază cu zeci de mii de lei intelectualii săi

Societatea maghiară din Transilvania premiază cu zeci de mii de lei intelectualii săi

22 ianuarie, ziua în care Kölcsey Ferenc a finalizat strofele poeziei Hymnus în 1823 – devenit ulterior textul imnului maghiarilor –, este considerată peste tot în lume Ziua Culturii Maghiare. În toate orașele culturale în care trăiesc comunități importante de maghiari, se sărbătorește această zi cu mult fast, cu decernări de premii importante în obiecte de artă și bani. Paralel cu serbările din Ungaria, societatea maghiară din Transilvania și-a fondat propriul sistem de premii cu numele de Premiul pentru Cultura Contemporană Maghiară din Transilvania – premii care sunt decernate în trei categorii: literatură, artă și creație muzicală. În 2013 – primul an când s-au decernat aceste premii  de către organizatori (UDMR) –, cecul primit de laureați era de 10 000 lei.În acest an decernarea premiilor s-a realizat la Casino – clădire proiectată de fostul architect șef al Clujului maghiar, Pákey Lajos –, în fața unui auditoriu select, fiind prezenți toți cei care reprezintă societatea maghiară din Transilvania la nivel cetățenesc, politic, religios, civic și cultural.Decernarea a început cu imnul maghiarilor – ca și aluzie la poezia Hymnus și anul 1823 –, urmată de prezentarea sistemului de premii și a categoriilor în care s-au nominalizat acei intelectuali, care au pus umărul într-un mod deosebit la promovarea culturii maghiare transilvănene.La categoria literatură contemporană marele premiu a fost decernat tinerei scriitoare din Cluj Márton Evelin, care reprezintă un curent literar contemporan aparte, prelucrând tematici din România, punând în lumina reflectoarelor viața de toată zilele ale tinerilor, jonglând cu dimensiunile dragostei, sexului, goanei de toate zilele. Elementele cu care clădește literatura proprie Marton Evelin este prezentul ca atare – acesta fiind conceput ca și cărămidă multicoloră și multiculturală, având ca „șantiere” Clujul, Bucurestiul, Marea Neagră și desigur toate nișele contemporaneității.
 

– Eu cred că acest premiu nu este numai al meu, ci este și o victorie a mesajelor necodificate ale romanului A szalamandrák éjszakája (Noaptea salamandrelor). Sunt foarte bucuroasă că, iată, mesajele moderne, tematicile contemporane neromantice, își ating ținta. Sunt un pic emoționată de reflectoare, dar îmi va trece... – spunea Márton Evelin Corbilor Albi.
 

Premiul pentru artă plastică a fost acordat artistului Berszán Zsolt, un magician al negrului și al contrastelor, specialist în decodarea artistică a trecerii timpului și a efemerității umane. Transcedentalul se aliniază în mâna artistului cu pași grei contururilor și formelor – forme care prin haotizare voită ajung în stadiul de liniște eternă.Creația muzicală contemporană maghiară din Transilvania a avut și ea laureatul său prin profesorul Csíky Boldizsár jr., care prin concertele sale internaționale a promovat majestuos cultura universală.Decernarea Premiilor pentru Cultura Contemporană Maghiară din Transilvaniaa fost urmată de un spectacol inedit marca Laczkó-Vass Róbert și Szép András – o prezentare prin șansonete, poezii și texte literare a Clujului maghiar vechi, cu oamenii, actorii și boemii săi.

Sus