Marţi, 17 Septembrie 2019
Marţi, 17 Septembrie 2019


Kontakt / De Ziua Culturii Române și maghiarii au citit românește

De Ziua Culturii Române și maghiarii au citit românește

Aniversarea celor 167 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, 15 ianuarie coincide cu Ziua dedicată Culturii noastre naționale. Cu această ocazie Fundația Studium-Prospero a organizat cea de-a cincea ediție a Maratonului de lectură intitulat “Citește-le tîrgumureșenilor”, eveniment găzduit de Zanza Cafe& Lounge din centrul orașului.

De astă dată a fost vorba de un maraton ceva mai scurt, de la miezul zilei până la miezul nopții, pentru că pe 22 ianuarie în același loc, și tot între orele 12 și 24 se va desfășura un nou maraton, dedicat de astă dată Zilei Culturii Maghiare.Participanții, indiferent de limba lor maternă, au citit din operele poetului sărbătorit, Mihai Eminescu, la alegere dintre volumele expuse de organizatori ori din cărțile unor autori mureșeni aduse de acasă, scrise sau traduse în limba română. De Ziua Culturii Maghiare participanții vor citi din operele unor autori maghiari și din operele autorilor români traduse în maghiară.

Au citit tîrgumureșeni de toate vârstele, de la liceeni până la persoane din mediul economic, iubitori de literatură. Cei mai mulți au citit din operele poetului sărbătorit, dar au fost citite fragmente din Ion Creangă, Al. Cistelecan, Lucian Boia, Romulus Guga, Sorina Bota și alții. Din literatura maghiară au fost citite traducerile din operele scriitorilor maghiari de la Jókai, Petőfi Sándor și alții până la Bodor Ádám, preferatul fiind Márai Sándor.

La o masă rotundă, intitulată “Cafeaua de la ora 5” , la care au participat actori de la cele două trupe ale Teatrului Național din Tîrgu Mureș, persoane publice și jurnaliști, au fost dezbătute subiecte despre artă, teatru și cultură într-o atmosferă destinsă, prietenoasă.

Maratonul a fost urmărit live de mii de curioși pe smartphone sau pe Facebook pe www.facebook.com/citestele

Deși la această ediție au fost mai puțini cititori decât la edițiile precedente, organizatorii se pregătesc de maratonul din 22 ianuarie, când se va citi de Ziua Culturii Maghiare.


Sus