Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Kontakt / Corbii Albi la Catedra de Română a Universității din Szeged, oferind bursă de 100 euro pentru un student român din Ungaria

Corbii Albi la Catedra de Română a Universității din Szeged, oferind bursă de 100 euro pentru un student român din Ungaria

Corbii Albi au sărbătorit Ziua Culturii Române la Catedra de Română a Universității din Szeged (Ungaria), inițiind dialoguri constructive cu pedagogii catedrei, respectiv, cu reprezentanții românilor din Ungaria pe tema fenomenului minoritar, prezentând Antologia Corbii Albi 2015 și abordând aspecte puțin cunoscute despre traducerile în limba maghiară ale unor poezii de Eminescu. Momentul culminant al acestei manifestări inedite a fost înmânarea de către Corbii Albi a diplomei de fidelitate „Sunt român din Ungaria” studentului român din Micherechi, Cristian Ardelean, un viitor profesor de română și maghiară, oferându-i o bursă lunară de 100 euro pentru a-l încuraja să-și păstreze identitatea culturală și națională.
     

                 Corbi Albi vechi și noi. Lili Crăciun, Csaba Szabó și Cristian Ardelean

Mihaela Bucin, șeful catedrei de limba română din Universitatea din Szeged a prezentat activitatea catedrei, atenționând auditoriul că scăderea numărului de studenți din ultima vreme se datorează și lipsei burselor speciale românești de învățământ, care ar încuraja pe cei care termină liceul românesc de la Jula (Gyula) să se înscrie la facultatea de la Szeged.

– Deși catedra funcționează cu cadre bine specializate, forța de aspirație a facultăților din vestul României nu se poate contrabalansa.

Să nu uităm că, pentru tinerii români din Ungaria, admiterea la facultățile din vestul României este mai puțin dificilă, au înlesniri și se poate intra mult mai ușor ca la noi. În plus, mulți dintre cei care merg în România vor primi și burse de studii de la statul român.

Astfel noi, de la catedră ne trezim de multe ori cu situația de a rămâne fără studenți români din Ungaria.

Bursa acordată de Corbii Albi ar trebui să fie un început, spargerea gheții, ca în viitor aceste burse să se înmulțească, sprijinind românii din Ungaria să-și croiască viitorul pe meleagurile natale – spunea Mihaela Bucin.
  

               Diplomați, profesori și studenți la Szeged, Catedra de Română

Profesorul Gheorghe Petrușan, reprezentantul autoguvernării românești, a menționat, că de acum încolo și autoguvernarea românescă (sprijinită de Statul Ungar) va oferi burse liceenilor români din Ungaria, pentru a-i încuraja să se înscrie la Szeged, unde pot să aleagă mai multe specializări pedagogice, combinații cum ar fi dubla specializare profesor de română – profesor de maghiară, de engleză, de germană, de geografie și altele.

– Trebuie să recunoaștem că viitorul model al conviețuirii moderne româno-maghiare este reprezentat de „zborul Corbilor Albi”, în încercările sale de a înlesni dialogul interetnic – spunea renumitul profesor.

După ce scriitoarea Lili Crăciun (membră a Corbilor Albi) a prezentat prima parte a antologie, a avut loc prima colaborare a Corbilor albi vechi și noi, evocând universalitatea lui Eminescu. Cristian Ardelean – tânărul student român din Ungaria – a citit Mai am un singur dor în română, Csaba Szabó – maghiarul din România – a redat versiunile ungurești: Még csak egyre vágyom, Egy vágyam van ma még.

Gabriela Elekes, referent la Editura Didactică din Ungaria (Președinta Asociației Femeilor Ortodoxe din Budapesta) a atras atenția auditoriului asupra faptului că traducerile în maghiară semnate de Kibédi, Dsida, Franyó au o istorie aparte și a evocat diferite momente interesante din acest domeniu.
 

Ioan Fodoreanu – Consulul general al României de la Szeged – a comentat fenomenul traducerii în sine, recunoscând că în tinerețe și el – fiind născut în Șimleul Silvaniei (Szilágysomlyó) –, a încercat să traducă din Ady Endre poezii care se leagă de Zalău (Zilah).

– Țin minte că în anii 60 în manualul de istorie am văzut fotografia lui „Al. Petőfi”, și l-am întrebat pe tata, cine e acest „Al.Petőfi”? Pe mine m-a ajutat mult tata în a „traduce” elementele culturii și istoriei maghiare. Țin minte cum l-am întrebat: „tată, ce înseamnă secui”? – spunea consulul general.Masa rotundă inedită organizată de CATEDRA DE ROMÂNĂ A UNIVERSITĂȚII DIN SEGHEDIN împreună cu AUTOGUVERNAREA ROMÂNILOR DIN SEGHEDIN ȘI AUTOGUVERNAREA ROMÂNEASCĂ JUDEȚEANĂ CIONGRAD a luat sfârșit într-o atmosferă familiară, cu discuții particulare, în care consulul general a recunoscut că este un colecționar pasionat de plicuri – interesându-se de plicul adus din Cluj confecționat manual, cu sigla Corbii Albi .

Ambasadorul României de la Budapesta, Marius Lazurca a menționat că încă din perioada în care a fost ambasador la Chișinău a auzit de Corbii Albi, care prezentau pe atunci volumul O istorie a maghiarilor la Universitatea din Chișinău

– Nu am fost în sală la lansare, dar am fost aproape – spunea zâmbind ambasadorul.
  

Înainte de a-și lua rămas bun, participanții au făcut o fotografie comună, promovând astfel ideea că a te apropia de celălalt – fie vorba de persoane sau de comunități – nu este un lucru chiar așa de greu, dacă există voință și scopuri comune.


Sus