Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Cu „mincinoși" și „falsificatori" la școală – ce bine e că tinerii nu citesc deloc!

Cu „mincinoși" și  „falsificatori" la școală – ce bine e că tinerii nu citesc deloc!

Deschid Yahoo și îmi sare în ochi știrea: „Marea minciună despre Mircea cel Bătrân pe care ai învățat-o la școală”.

M-am gândit că, iată, tinerii istorici au descoperit ceva important într-o bibliotecă din Europa, un text găsit între foile unui manuscris, cine știe pe unde. Știind despre teancurile corespondențelor nobiliare maghiare needitate, gândul meu s-a dus spre laboratoare unde savanții istorici încearcă să reconstituie cu greu propoziții după propoziții...

Apoi, când dau click, să văd descoperirea, se deschide un ziar economic! Un ziar economic în care se publică descoperiri istorice! Curios... Dar, cine știe, – m-am gândit – poate descoperirea se leagă de o sponzorizare și cercetătorul așa își respectă contractul, făcând reclama sponzorului.

Oh, eu, naivul.

Este vorba de fapt de o lectură de nivel de liceu (clasa a X-a), scrisă interesant, folosind mai ales informațiile manualelor școlare. Și cu un titlu „percutant”.

Mă gândesc, însă, că acest titlu pe câți profesori îi jignește, pe câți cercetători face praf, pe câți profesori de specialitate îi cataloghează drept nepregătiți. Câți inspectori, autori de manuale sunt desființați cu acest titlu, sugerând totodată că în România absolut peste tot se minte, toți sunt ori corupți,ori nepregatiți ori „vânduți”. Că dacă nu ar fi așa, atunci ar fi descoperit totuși după decenii, că ceea ce predau elevilor, nu e altceva decât „Marea minciună despre Mircea cel Bătrân pe care ai învățat la școală”.

Oh, ce noroc că tinerii nu mai citesc deloc! Ce s-ar gândi despre învățământ, citind acest titlu?

Cu o pagină mai încolo, pe net, iarăși un articol care face praf istoricii de specialiate, specialiștii care concep și scriu manuale despre ceea ce știu ei mai bine: specialitatea lor. Acum vine rândul secuilor și manualul Istoria secuilor.

Aici descoperitorul este un învățător vigilent, reprezentând o asociație a învățătorilor,  care – nu am înțeles de ce – se ocupă în loc de catastrofa învățământului școlar din România, cu „prinderea” secuilor, că vor să fure Ardealul. Este prezentată și „dovada”: o hartă stilizată, în care secuiul cu mustață arată steagul secuilor, indicând pe hartă, unde se găsesc micii elevi. Da, și – aoleo – lângă secuiul cu mustață, nu mai are loc pentru steagul românilor.
Extraordinar.

Apoi, așa cum e pe la noi, condica antimaghiară trebuie semnată repede, că dacă nu ești antimaghiar, nu ai vânzări. Știrea „halucinantă” este preluată cu sete de cotidianele bucureștene.

Scandalos! Halucinant! Nenea secuiul cu mustață nu a lăsat loc steagului românilor. Și mai și râde bătrânul!

M-ar interea oare asociația respectivă ce impresii are după această „demascare”: nenea secuiul cu steagul, cu mustața lui, o să dispară de pe hartă? Sau de acum încolo secuii o să creadă că ei sunt ruși, turci, români?

Apoi ce cred elevii maghiari, când citesc în titlu că ei învață o istorie falsificată?

Apoi să ne gândim, ce ar spune elevul care a citit amândouă titluri: „Marea minciună despre Mircea cel Bătrân pe care ai învățat-o la școală” și „Istoria României, falsificată pentru elevii secui în manuale”.

Nu ar avea dreptate dacă ar spune: păi dacă totul e minciună în România, de ce să merg pe la școală.

Vedeți, oameni buni, ce bine că tinerii noștrii nu citesc de loc!…
Sus