Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Măgarul, căinele* și elevii bătuți cu țevi de calorifer

Măgarul, căinele* și elevii bătuți cu țevi de calorifer

Lipsa jurnaliștilor educați, respectiv lipsa de exigență a societății românești transformă, vrând-nevrând, unele cotidiane în portavoci ale subculturizării. Acest fenomen este pe cât se poate de evident când în cotidiane cotate ca fiind cât de cât profesioniste apar știri de genul: „Profesoară din Vaslui bătută cu o țeavă de calorifer peste picioare de un elev de clasa a VI-a care a luat nota 4 la teză”.

Problema nu e cu spiritul critic, desigur, nici cu libertatea presei.

Orice jurnalist poate găsi zilnic ceva “halucinant” în învățământul românesc. Acest gigant pașnic, sângerând din sute de răni, invadat de oameni care în lumea bună nu ar avea ce căuta în învățământ, abia mai suflă. Nu necesită mare vitejie să mai dai încă una bună cuiva care este oricum pe jos.
Vă dau alte titluri, care au un singur scop: a sugera milioanelor de oameni că învățământul nu contează, că nu are rost să înveți, că profesorii sunt trântori, că educația nu contează. Iată:

Un profesor de religie din Vrancea a bătut un elev până l-a băgat în spital. Altul, lovit cu Biblia; Un celebru artist a bătut un elev la balul bobocilor; Teroare în școală! Elev bătut, umilit și închis într-un dulap; Caz ULUITOR la Iași. Un profesor a venit BEAT la ore. ISJ a declanșat o ANCHETĂ; Brasov: Profesor de istorie acuzat ca vine beat la ore si le vorbeste elevilor despre sex; Copii batuti si injurati de educatoare, la o gradinita din Vrancea. "Daca te mai ridici, te dezbrac si te trimit acasa".

Dacă întroduceți titlurile în Google, veți vedea că aceste articole nu au apărut în organe de presă de tip gazetă de perete.

Putem pune însă întrebarea: ce rol pot avea aceste articole? Informeză? Educă? Deshid orizontul oamenilor? Dezvoltă simțul civic? Pe dracu.
Însă cea mai grea povară creată de această atitudine servilă semigeneralizată este faptul că lumea în așa fel s-a obișnuit cu învățământul prezentat aproape exclusiv prin negativism (bătăile copiilor, profesori beți și educatoare care urlă la săracii de copii) că nici nu se mai interesează de adevăratele fețe ale acestui proces minunat, care se numește învățământ.

Proiectul „Catalogul Corbilor Albi”, de exemplu, – proiect care încearcă să expună în lumina reflectoarelor părțile pozitive ale învățământului – șchiopătă din greu, profesorilor fiindu-le frică să dea interviuri, deoarece știrile negative și reportajele catastrofale i-au transformat în oameni care nu mai cred în sinceritatea presei.
Iată, suntem la un pas de un scurt circuit comunicațional generalizat, care împinge și mai mult România spre periferia Europei.

E mult mai greu însă să te gândești, cum ai putea ajuta acest învățământ românesc care – din fericire – nu este dominat de evenimente de genul celui amintit.

*Vezi articolele de replică în rubrica CIVITAS (http://corbiialbi.ro/index.php/civitas/899-culoarea-vietii-in-romania-si-ungaria-8211-faliment-cu-magarusul/ și  http://corbiialbi.ro/index.php/civitas/900-dreptul-la-replica-8211-cainele-moare-de-drum-lung/)


Sus