Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Sărmășag/Sarmaság – sinergia inovatoare ale conviețuirii româno-maghiare

Sărmășag/Sarmaság – sinergia inovatoare ale conviețuirii româno-maghiare

În județul Sălaj, acolo unde se întâlnește râul Crasna cu valea Zalăului, se găsește o comună frumoasă, care se numeste Sărmășag. Eu aici m-am născut. În Sărmășag – ca și în alte regiuni aparținând Partium-ului – maghiarii trăiesc în număr mare, formând lanțuri de sate, unde pe străzi auzi numai limba maghiară. Și la noi, în satul central – centru de comună - 85% dintre oameni sunt maghiari. În maghiară se spune Sarmaság.

Sărmășag în vremurile comuniste, a fost un orășel miner, cu 5-6000 de locuitorii. După revoluție, s-a închis mina, și încetul cu încetul galeriile miniere din Sărmășag, cândva fruntașe în Partium la exploatarea lignitului, arată astăzi ca după bombardament.Mii de oameni au rămas fără locuri de muncă.

Bunicul meu când a aflat că s-a închis mina, numai atât a zis: ”Păi, nu avem ce face, asta este. Noi doar avem obligația să mergem înainte, și să lucrăm mai departe, că doar muncind putem ajunge undeva”.

Mulți oameni au plecat în străinătate, au fost mulți care au plecat în alte zone unde mineritul mai funcționa. Cei care au rămai aici au incercat să facă ceva, să scoată satul din groapa șomajului și a sărăciei. A venit o perioadă foarte lungă, plină cu probleme, dar în sfârșit comunitatea a reușit să iasă din criză, și încetul cu încetul să-și găsească locul pe harta economiei de piață.În prezent la Sărmășag, datorită ingeniozității cetățenilor s-au înființat multe firme noi, ba și întreprinderi care dau locuri de munca pentru sute oameni. Firmele sunt din mai multe domenii: moara cu brutărie, asta este cea mai mare investiție. Avem fabrică de mobilă, prăjitorie de cafea, tămplării, firme de construcții.

Fiecare om al satului a început să facă ceva la ceea ce pricepe, ca să-și asigure lui și familiei sale existența.Dacă mă gândesc de unde s-a pornit chiar mă miră faptul că această comunitate și-a găsit locul așa de bine în economia de piață.

Paralel cu această dezvoltare au început să se miște și organizațiile civile, un fenomen mai mult decât benefic, deoarece fără întărirea spiritului civic nu prea ai ce face într-o lume unde toată lumea își așteaptă rezolvările de la stat. Au (re)apărut organizații culturale, trupă de dans popular, club pentru femei, club pentru vănători, formații de teatru amatori, cluburi religioase, și organizații pentru tineri. Dacă ne gândim că majoritatea acestor inițiative provin din buna dispoziție și cheful de viață al celor din Sărmășag – putem să începem să cugetăm. De unde atâta putere? De parcă energia galeriilor s-ar suprapune cu cele umane, formând un mediu de viață specific și pragmatic – un fel de stadiu post-minerit.

Katona Gergő, un solist dintr-o trupa de muzică rock, mi-a spus: ”Eu fac asta din plăcere. Nu zic că știu să cânt, și nu zic că nu știu. Doar îmi place muzica, îmi place să cânt. Rezultatele vor veni, sunt sigur”Este mult adevăr în ceea ce spune Gergő: dacă ai idei, ai principii și vise care pot fi transformate în planuri, vor veni și rezultatele.

Oare chiar așa de simplu e?

Un avantaj uriaș al comunei noastre este lipsa problemelor interetnice. Înscripțiile sun în regulă, limba maghiară este folosită conform legii și în administrație. Sinergia conviețuirii se arată pe față. Acolo unde problemele etnice sunt rezolvate, energiile nu se pierd în procese judiciare sau ură. Situațiile win-win – situații care apar în tot mai multe regiuni multietnice ale Partium-ului.Vorbesc de Partium, că am învățat și eu să fiu cât se poate de precis în a informa oamenii: trecând Meseșul, Transilvania ia sfârșit și intrăm în Părți (Partium), practic părțile Ungariei Regale care s-au lipit de Transilvania în timpul ocupației otomane.

Ceea ce este interesant, este faptul că această localitate nu este una îmbătrinită. Sărmășag este plin de tineri ambițioși care vor să facă ceva bun pentru comunitatea noastră. Din fericire avem o școală bine dotată, cu profesori profesioniști.

Recunosc: eu pesonal, mă bucur, și sunt mândru că fac parte din această comunitate.

Sus