Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Axa Budapesta – Odorheiul Secuiesc – Minsk

Axa Budapesta – Odorheiul Secuiesc – Minsk

În timp ce, Ministerul Afacerilor Externe încearcă să-și demonstreze existența exprimându-și surpirza prin declarații adresate colegilor din Ungaria, diplomația țărilor din jurul României lucrează intens la găsirea partenerilor și aliaților în aceste zile grele. E și normal, asta fiind rolul unei diplomații: să scadă numărul țărilor ostile din jur și să crească numărul colaboratorilor. Cu alte cuvinte: să nu cauți cu lumânarea jignirea vecinilor apropiați sau mai îndepărtați.

În timp ce România depune eforturi pentru a reduce la tăcere românii din Bucovina de Nord (Ucraina) care o zoresc pe Țara Mamă, România, ca să-i ia apărarea, luptând pentru autonomia teritorială a regiunii Cernăuți, primarul general al Budapestei vizitează Odorheiul Secuiesc, semnând documente importante de colaborare.

În timp ce România lasă la voia sorții românii din Ungaria (vizita Corbilor Albi în localitățile locuite de români în Ungaria a fost un șoc pentru cei care înțeleg ce înseamnă să fii părăsit de către Țara Mamă, lăsat pe mâna sorții), Ungaria hotărăște alocarea noilor miliarde pentru a ajuta dezvoltarea comunităților ungurești din Transcarpatia (Ucraina).

În timp ce România – cu o diplomație cvasiexistentă – zilnic își mai face un inamic în zonă, numele lui Putin, Trump, Soros, Orbán și mai nou tânărul ministru de externe Szijjártó ajungând echivalente cu dracul în sine, Grupul de la Visegrád creează legături cu China, Hong Kong și colaborează cu oricine, cu care se poate.

În aceste zile, tânărul ministru de externe ungar, hulitul Szijjártó, a reușit organizarea unei conferințe strategice turco-ungare,la nivel de prim miniștrii, la Ankara, pecetluind astfel bunele relații turco-maghiare.
Lipsa de orizont al MAE, nerespectarea tratatelor și a înțelegerilor cu Ungaria – un defect amplificat de diplomația maghiară – îi strică și mai mult cartea de vizită europeană a diplomației românești sugerându-se astfel lumii întregi, că nu are rost să semnezi cu România, că și așa nu-și respectă cuvântul.

Hai, să vedem doar unul dintre acele cazuri care scurtcircuitează cercurile diplomatice din lume: monumentul lui Hunyadi de la Zeicani (jud.Hunedoara), distrus cu buldozerul încă din 2002 de către patrioți neidentificați, lăsat în paragină, bucățile rămase intacte transformându-se într-o veritabilă budă în aer liber.Deși în tratatul bilateral semnat se spune:

“art 13/2 (2) Părțile contractante vor acționa pentru protejarea monumentelor istorice și de cultură, a locurilor memoriale, a vestigiilor scrise și materiale aflate pe teritoriile lor, care evocă și păstrează momente din istoria și cultura celeilalte părți contractante, vor sprijini conservarea lor și vor înlesni accesul la acestea, în conformitate cu legislația fiecărei părți contractante.”

Oricum știrea de azi, conform căreia Budapesta – după Odorheiul Secuiesc – semnează și cu Minsk tratatul de bază a conlucrării la nivel înalt, este o știre mai mult ca interesantă.

Și nu pentru că această axă, Budapesta – Odorheiul Secuiesc – Minsk, ar avea cine știe ce rol, ci pentru că demonstrează iresponsabilitatea istorică a României cu care împinge maghiarii guralivi, dar valoroși și loiali, spre sfera de interes a altor țări.


Sus