Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Kontakt / Lecție despre sărbătorile naționale sincere. La mulți ani, Scoția!

Lecție despre sărbătorile naționale sincere.La mulți ani, Scoția!

Scoția are în drapelul său Crux decussata al lui Sfântul Andrei încă din secolul 10. Steagul își are originea într-o bătălie de pe câmpia Athelstaneford (750) unde martirul crucificat a apărut în visul unuia dintre participanții bătăliei (ca un fel de In hoc signo vinces), devenit ulterior un semn bun pentru finalitatea bătăliei.Sfântul Andrei pe coroana Sfântului Ștefan al Ungariei – steagul scoțienilor (Crux decussata)


30 noiembrie – Sfântul Andrei – este Ziua Națională a Scoției. O Scoție, despre care în România se știe puțin, eventual „fusta” scoțiană sau știrile bombastice, care previzualizează ieșirea Scoției din Regat, 45 la sută dintre scoțieni având viziuni independiste.

Diplomația britanică – cu tradiții mari – știe să atragă simpatia Europei în această zi, cunoaște tehnicile diplomatice prin care poți să faci un eveniment și o sărbătoare a unei părți din Regatul tău un izvor de mesaje pozitive.

Iată cum abordează ambasada Marii Britanii din Budapesta ziua națională a unei națiuni care formează Marea Britanie: scoțienii. Ambasadorul Lindsay prezintă „fusta scoțiană” într-un clip original, într-o maghiară învățată cu greu. „Prezentarea” a atras sute de comentarii și urări sincere de „La mulți ani!” scoțienilor din lume.https://www.facebook.com/ukinhungary/videos/1467754753253804/


La noi, de Sfântul Andrei și 1 Decembrie se desfășoară un fel de concurs de comunicație a surzilor exaltați. În loc să promovăm cultura comună și să obținem fețe surâzătoare cât de cât încrezătoare în aceste zile de sărbătoare dublă, ne-am ales cu tot felul de gesturi și simboluri care sunt departe de a fi încurajatoare și mai ales generatoare de confort social, transmițând cetățenilor României sentimentul unei stări confrontaționale latente și eterne între români și maghiari.

În loc de promovarea cunoștințelor despre relația Sfântului Andrei cu această parte a Europei (legătura sa cu românii) ne trezim cu știri sosite din Vatican, cum că Papa Francisc va veni să sărbătorească cu românii de 1 Decembrie în 2018, dar nu va vizita locurile sacre ale maghiarilor și că această decizie din urmă va fi o mare decepție pentru maghiarii catolici și motiv de bucurie pentru români.

În loc de a vorbi despre rolul maghiarilor în a concepe,a organiza, a clădi și administra Transilvania, integrând-o în Europa Centrală – în a cărei curte civilizatorică se zbate și astăzi – , se vorbește despre lungimea drapelului românesc cu care se va defila în Sfântu Gheorghe, provocând durere locuitorii Ținutul Secuiesc – o durere de care românii se bucură.

În hora naționalismelor intră – spre suprinderea mea – și Ministerul de Externe al Ungariei, care îi sfătuiește diplomații săi să nu participe la nici o manifestație sau întrunire care se leagă de 1 Decembrie, provocând durere românilor și satisfacție maghiarilor. Până ce presa din Ungaria inundă cu ministrul de externe Péter Szijjártó (altminteri un diplomat stimat de mine) sfătuindu-și diplomații să ocolească sărbătoarea românilor (provocând durere românilor), în România președintele Nicolae Iohannis (altminteri un om educat) își continuă discursul ostentativ împotriva maghiarilor prin a folosi expresia inventată de el: „Noi toți suntem români” (o afirmație care nu și-a permis nici Ceaușescu, el folosind „români, maghiari , germani... și alte naționalități”).

                                                               *

Până ce la noi sărbătorile naționale duble se desfășoară într-o psihoză care ne duce în secolul 19, iată Marea Britanie – bătrâna înțeleaptă în d-ale administratiei teritoriilor –, ne dă lecție la capitolul adevăratelor sărbători, în care toți se simt învingători, toți zâmbesc și toți pot spune cu sinceritate celuilalt: La mulți ani! Englezi, scoțieni, galezi...

Mulțumim pentru lecție, domnule ambasador Lindsay!

La mulți ani, Scoția!

Sus