Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Un cântec nou învâțat este o sărbătoare pentru echipa noastră

Un cântec nou învâțat este o sărbătoare pentru echipa noastră

Cu ocazia Zilelor Maghiarilor Dispersați din România (A szórvány napja), în frumusul Centru Cultural Maghiar din Hunedoara și-a prezentat repertoriul unul dintre cele mai îndrăgite coruri de elevi din Transilvania. Este vorba de corul celor de la „Téglás” – cum îl numesc cu drag tinerii care învață în acest centru de învățământ de temut, purtând numele arheologului Téglás Gábor (1848 -1916).  

– Corul Liceului Teoretic „Téglás Gábor” din Deva s-a înființat în anul 2012 – îmi spune profesoarea de muzică Lengyel Izabella, care pentru început îmi ține și o foarte scurtă oră de istorie, povestind despre Téglás Gábor(1848-1916). Acest savant a fost un om care și-a dăruit viața cercetării istorice, fiind mult timp și directorul vechiului muzeu maghiar din Deva, dar și cercetările șanțului Limes dacicus se leagă de numele lui, precum marile săpături realizate sub conducerea lui la Sarmisegetuza. 


– De nenumerate ori, la diferite spectacole și festivități școlare trebuia pregătit câte un moment muzical. Era greu de organizat, deoarece nu aveam un program separat de pregătire, era dificil de adunat elevii. Am hotărât să înființăm un cor al școlii. Și acest lucru s-a dovedit a fi un lucru foarte bun. Am racolat fetele din clasele IV-X, am hotărât în comun o oră pe săptămână de cor.


De la primele probe am observat plăcerea cu care cântă fetele, bucuria și emoția cu care se pregătesc pentru fiecare apariție pe scenă. Era o plăcere să văd de fiecare dată bucuria și totodată mândria care se afișa pe fețele lor după fiecare spectacol. Participarea într-un cor înseamnă o anume disciplină, seriozitate, să-ți reorganizezi timpul liber. Pentru mine, ca profesor este o plăcere să văd că toate aceste lucruri, fetele mele le fac cu plăcere, se acomodează, participă cu bucurie.


Am participat la diferite eveniment din oraș și din județ, chiar și la o întâlnire a corurilor de copii, festivalul „Éneklő Ifjúság”, care a fost organizat la Baia Mare. Atunci am simțit cu adevărat că elevele mele s-au simțit importante și fericite. Au făcut cunoștință și cu alte coruri școlare, care aveau o istorie mult mai îndelungată, cu tradiții. Ne-am simțit foarte bine și am reușit să îmbinăm chiar utilul cu plăcutul. Am vizitat mai multe locuri importante.


De fiecare dată când reușim să învățăm un cântec nou este o sărbătoare pentru echipa noastră. De multe ori chiar fetele spun că simt un fior atunci când le reușește cântecul, când simt că a fost foarte bine.

Sunt convinsă că muzica face lumea mai bună și este important să mobilizăm cât mai mulți tineri în lumea muzicii.
Sus