Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Kontakt / Sibinjan Janko (Iancu de Hunedoara/Hunyadi János) ridică-ți buzduganul!

Sibinjan Janko (Iancu de Hunedoara/Hunyadi János) ridică-ți buzduganul!

Ieri seara, am primit semnale de răspuns la scrisoarea deschisă cu privire la situația deplorabilă în care a ajuns monumentul lui SIBINJANIN JANKO (Iancu de Hunedoara/Hunyadi János) de la Zeicani (comuna Sarmizegetusa, județul Hunedoara). M-au contactat Ionel Stoiț și Vasile Barbu, români din Banatul sârbesc. Primul este președintele Uniunii Scriitorilor în Grai Bănățean, iar cel de al doilea, președintele Societății Literar-Artistice „Tibiscus”, ambele cu sediul la Uzdin (Voivodina, Serbia).

Iată ce ne scrie Ionel Stoiț:

„Am citit cu multă atenție și amărăciune scrisoarea deschisă pe care ați trimis-o sârbilor. Despre Iancu de Hunedoara am învățat la istorie, aici în Banatul sârbesc. Ulterior, am citit și o carte scrisă în limba sârbă despre SIBINJANIN JANKO (Iancu de Hunedoara/Hunyadi János). Atunci dar și acum, gândul m-a dus la acel om, luptător, erou din evul mediu care pentru faptele sale eroice este privit cu respect de cele trei popoare învecinate - români, maghiari și sârbi.

Mare mi-a fost mirarea și cu tristețe în suflet mă gândesc ca om, minoritar, european la vandalismul unor oameni, a unor răutacioși care nu înteleg și nu respectă valorile istorice și legăturile din toate timpurile ale popoarelor de pe aceste meleaguri. Mă miră faptul că ați încercat fără rezultat să contactați și să cereți sprijinul instituțiilor competente din regiunea Sarmizegetusei unde se află ramășitele monumentului darămat.

Stimă vouă pentru activitatea voastră și pentru efortul ce-l depuneți în scopul menținerii unui spirit european în sânul redacției CORBII ALBI. Dorind să vă ajut, voi încerca aici, în Serbia, la unele instituții care ar putea sprijini reconstrucția monumentului și în cazul că nu primesc ajutor, mă gândesc să organizăm împreună o acțiune de strângere de fonduri de la oamenii de bun simț, de la românii, sârbii și maghiarii din Serbia.

Sper ca vom reuși.”Novi Sad / Újvidék, cu steagul Regiunii Autonome Voivodina - o regiune modernă, cu limbile română și maghiară oficiale, cu români care știu ce înseamnă cultura, tradiția și onoarea.

La rândul său, Vasile Barbu ne-a asigurat de sprijinul său și al membrilor societății pe care o conduce, informându-ne că scrisoarea Corbilor Albi va apărea în numărul din această lună al publicației de largă răspândire printre românii bănățeni - „Tibiscus”.

Pe această cale, în numele Redacției Corbii Albi le mulțumesc amândurora, iar în calitatea mea de român ce și-a petrecut prima jumătate a vieții în Banat doresc să le transmit, față de toți cititorii noștri, că sunt niște „bănățăni de fală, din ăi de se țân de Vechea Rânduială”!
Sus