Miercuri, 22 Mai 2019
Miercuri, 22 Mai 2019


Kontakt / „Ezüst Akadémia” – universitatea vârstei a treia

„Ezüst Akadémia” – universitatea vârstei a treia

Anul trecut profesorii de la facultatea din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia au avut o inițiativă excelentă: au lansat un program pentru oameni vârstnici. Au propus prelegeri în limba maghiară o dată la două săptămâni pe diverse teme interesante. Programul a fost denumit pe ungurește „ezüst akadémia”, care se poate traduce atât prin „academie argintie” (făcând aluzie la culoarea părului cursanților), cât și prin „academie de argint” (ceea ce s-ar putea referi la beneficiul obținut, care este ca o medalie de argint – dar poate valora și cât o medalie de aur, cum a spus consulul maghiar la Miercurea Ciuc, la festivitatea de închidere a primului an).

Cei care au avut această idee au anticipat cel mult o sută de cursanți, dar s-ar fi mulțumit și cu cincizeci de participanți. Doritorii trebuiau să se înscrie, după care au primit câte-o legitimație care le-a permis frecventarea cursurilor, dar și utilizarea bibliotecii facultății. Interesul publicului a depășit toate așteptările: s-au înscris peste două sute de persoane care au frecventat cu sârguinciozitate toate cursurile.

Este interesant de remarcat că această idee strălucită a fost preluată cu succes de către gălățeni. În urma vizitei la Miercurea Ciuc a unui profesor de la Universitatea din Galați, ca membru într-o comisie de acreditare, și ei au lansat programul „universitatea vârstei a treia”, primul de acest gen în limba română.


 
                     Deschiderea cursurilor pentru anul universitar 2016/2017

După succesul de început, în toamna acestui an a fost lansată o nouă serie de cursuri. Au fost anunțate 300 de locuri (datorită spațiului existent). În numai trei zile s-au completat toate locurile și lumea a început să facă uz de „lanțul slăbiciunilor” à la Caragiale pentru a obține un loc. În urma consultărilor cu conferențiarii "academiei", aceștia au acceptat să-și prezinte lecțiile de două ori în aceeași zi (de la orele 14 respectiv 17). Numărul celor înscriși a ajuns astfel la aproape 600.
           

 Preluarea legitimației și a programului tipărit pentru anul universitar 2016/2017

Să spicuim din programul acestui an, care oferă 14 lecții interesante:
– Bakk Miklós: Oare mint politicienii?
– Mits Péter: Anii '60-'70 prin perspectiva muzicii beat
– Böjte Csaba: Iubire, nu numai de Crăciun
– Makó Zoltán: Acele găuri negre minunate
– Tánczos Levente József: Cum să ne gestionăm problemele financiare
– Kádár Annamária: Eu, ca eroul poveștii mele
– Maróth Miklós: Rădăcinile bizantine ale teoriei politicii islamului  
     

              Festivitatea de închidere a cursurilor pentru anul 2015/2016

Bibliografie

1. http://www.sapientia.ro/hu/hirek/ezust-akademia-oktatasi-program-csikszeredaban
2. http://www.sapientia.ro/hu/hirek/indul-az-ezust-akademia-oktatasi-program-csikszeredaban
3. http://www.ugal.ro/anunturi/stiri-si-evenimente/2023-debut-de-an-universitar-si-pentru-studentii-seniori

Sus