Sâmbătă, 24 August 2019
Sâmbătă, 24 August 2019


Kontakt / Jocul de cărți educativ Muzicando este tot mai popular în rândul tinerilor

Jocul de cărți educativ Muzicando este tot mai popular în rândul tinerilor

Jocul Muzicando este creat și editat în Maramureș în condiții grafice de excepție și este un joc de societate educativ ce se prezintă sub forma unui pachet de cărți de joc. Conține 56 de carduri cu ilustrații originale reprezentând instrumente muzicale și compozitori din patrimoniul muzical universal. Pachetul mai conține și un regulament de joc ilustrat. Sistemul de jocuri Muzicando este versatil, este adaptabil în funcție de vârstă și nivel de înțelegere (4+ ani; 2+ jucători).Au trecut 3 ani de la brevetarea acestui joc românesc de cărți, considerat de mulți o alternativă la jocurile bazate pe bluff și noroc. Mulți mă întreabă: unde și-a găsit locul în lista jocurilor educative acest Muzicando? Vă dau exemple.

De la lansarea jocului, în 2013, am organizat câte patru turnee pe an la Sighetu-Marmației, cu participanți adulți, pe diferite grade de dificultate, având printre concurenți jucători și din Baia Mare și Cluj. În ultimii trei ani am organizat în fiecare an câte un turneu cu participare internațională, cu echipe mixte, alcătuite din jucători din Anglia, Turcia, Polonia, Rusia, Austria, Franța, Egipt, Olanda, Italia.Totalul persoanelor care sunt înscrise în clasamentul multianual este de peste 75, apreciem că în urma acțiunilor întreprinse de noi am familiarizat cu jocul Muzicando un total de peste 3000 de persoane. Proiectul de suflet al echipei noastre rămâne însă Cadoul Muzicando, un proiect în urma căruia la Sighetu-Marmației, elevii claselor a III-a din anul trecut școlar au primit câte un pachet de cărți Muzicando, acest cadou fiind însoțit de o oră de îndrumări ale voluntarilor Grupului Muzicando. Un total de 285 de elevi au beneficiat de acest cadou, bucuria lor îndreptățindu-ne să căutăm susținere financiară pentru a-l continua și acest an școlar, cu următoarea generație de a III-a.Despre ideea Muzicando… da, ca primă intenție, ideea de Muzicando a apărut pentru a da o alternativă serioasă sistemului de cărți ce se folosesc la jocurile de noroc în general. După părerea noastră, a creatorilor acestui sistem, este cel puțin trist faptul că încă din copilărie tinerii învață despre succesiunea J, Q, K, A, în loc să învețe despre Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si. Copiilor noștri li se induce ideea că trebuie să ai cărți bune sau să blufezi pentru a fi câștigător, în loc să li se cultive atenția periferică si cea distributivă, fair-play-ul, starea de echilibru, spiritul de echipă.

Este un fapt recunoscut că muzica ajută la dezvoltarea creierului… cei ce intră în contact cu Muzicando, se familiarizează cu succesiunea culorilor și succesiunea notelor muzicale; învață denumirea a 49 de instrumente muzicale; fac cunoștință cu 4 semne grafice muzicale: diez, bemol, becar și pauza de pătrime; se familiarizează cu imaginile a 7 muzicieni clasici… ba mai mult, Muzicando prezintă adaptabilitate.

În tabloul instrumentelor sunt incluse 7 instrumente arhaice care sunt așezate astfel încât să facă legătură dintre instrumentele simfonice și cele tradiționale, în diagonala unei etalări drepte (șiruri de la Do la Si, pe culori, unul sub altul).

Apreciem că acest proiect aduce un lucru unic în comunitate… în clasa a III-a copiii primesc de exemplu pentru prima oară în viață manualul de cunoștinte muzicale. Pentru mulți dintre elevi această materie rămâne un fel de limbă străină, moartă. Prin acest proiect venim în ajutorul cadrelor didactice, practic, cu un material didactic auxiliar care ramâne la copil acasă. Desigur, și cadrelor didactice le este destinat câte un pachet. Suntem convinși că acest proiect este primit bine, pe baza experienței noastre din Sighetu-Marmației din anul școlar precedent, în cursul căruia 285 de copii (numărul total de elevi de clasa a III-a din Sighet) au primit Cadoul Muzicando, cu costuri suportate de noi. În 7 octombrie a.c. am deschis la Sighetu-Marmatiei, Școala Muzicando, ca urmare a acestui proiect. Suntem deschiși colaborărilor cu instituțiile și companiile care găsesc în ceea ce facem o cale spre educarea viitoarelor generații.Și acum o întrebare practică: cum am putea aduce acest proiect “Cadoul Muzicando” la Cluj? CE presupune asta?

Credeți-mă, nu este chiar așa de complicat precum ar părea.

“Cadoul Muzicando” în Cluj presupune o campanie în cursul căreia toți elevii claselor a III-a din orașul dvs. vor beneficia în mod gratuit de câte un pachet de cărți Muzicando. Vor fi necesari următorii pasi: 1. Identificarea numărului total de elevi de clasa a III-a de pe raza orașului (se poate merge pe un număr fix de copii, doar de la anumite școli); 2. Contractul de parteneriat cu Grupul Muzicando (pe care îl reprezint), pentru cedarea drepturilor de autor pentru tirajul necesar derulării proiectului; 3. Cursuri susținute de către Grupul Informal Muzicando cu voluntarii Corbii Albi pentru învățarea predării “Cadoului Muzicando”. 4. Câte o prezentare de 45-50 de minute la fiecare clasă în cursul căreia copiii vor invăța să se joace cu cărțile cu note muzicale.

Consider această campanie benefică pentru copii, la această oră pentru ei, jocul de cărți se rezumă la șeptică sau poker, jocuri pe care nu le putem considera educative.

Mihail Manole

muzicando@hotmail.com
Sus