Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Kontakt / Au trădat maghiarii?

Aseară, când am ieșit din sediul Televiziunii Erdély (Transilvania), unde am comentat rezultatul alegerii președintelui României și am pornit mașina, la Radio România Actualități cânta Queen: It's a kind of magic.

O piesă cât se poate de actuală. Într-adevăr s-a întâmplat o magie, a cărei dimensiuni aflam doar noaptea pe la trei când ajungeam deja la Brașov. Klaus Iohannis – s-au mai bine zis tinerii, intelectualii și internauții – nu numai că au întors rezultatul din primul tur, dar chiar au inversat procentele. Iohannis 54,50%, Ponta 45,49%!

Nu mă puteam bucura pe deplin, pentru că aveam în minte strigătele unui bucureștean care participând la mitingul contra Ponta, cerea socoteală de la reporterul Televiziunii Erdély: „Maghiarii..., maghiarii de ce l-au votat pe Ponta, de ce le-au sprijinit pe pesediști?!”E drept, maghiarii din Harghita și Covasna au participat într-un procent mai mic decât clujenii, sibienii sau brașovenii (dar maghiarii din Cluj, Sibiu și Brașov au fost și ei în număr mare la vot). Însă Klaus Iohannis a obținut cel mai categoric rezultat în Harghita: 80%. Nici în Covasna nu l-au trădat pe prietenul lor și al democrației, pe liberalul Mădălin Guruianu: aici Iohannis a primit 78% din voturi.

Candidatul dreptei a primit din partea maghiarilor din Transilvania aproximativ atâta sprijin ca din diasporă. (Desigur aportul adus de diasporă este mult mai mare decât miile de voturi, diaspora a fost un vector mobilizator pentru toți românii din țară.)

Așadar maghiarii din Transilvania – care au fost indemnați de UDMR să voteze după conștiința lor – au ascultat de vocea intelectualilor, a tinerilor. Au sancționat minciuna (plagiatorul nu putea fi sprijinit, chiar dacă pe termen scurt Ponta oferea garanții mai sigure decât Iohannis). Maghiarii au votat, ca și românii schimbarea. După 25 de ani a fost o nouă revoluție, câștigată în cabinele de vot.

Ce va aduce această schimbare?

Sper că va înlesni dialogul între intelectualii români și maghiari. În rest? În rest să auzim numai de bine!
Sus