Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Kontakt / Ungaria sprijină 51 de intreprinzători maghiari din Transilvania cu 70.000 de lei

Ungaria sprijină 51 de intreprinzători maghiari din Transilvania cu 70.000 de lei 

Azi la zeci de sedii ale intreprinderilor ungurești din Transilvania bubuiau șampaniile, deoarece s-au afișat pe site-ul Fundației Bethlen Gábor din Budapesta rezultatele concursului de proiecte dedicate acelor tineri intreprinzători maghiari, care vor să trăiască din agricultură, realizând afaceri în acest domeniu, respectiv acelor intreprinderi maghiare, care sunt la începutul drumului și au nevoie de fonduri nerambursabile pentru a reuși să rămână pe piață.

Deși sumele câștigate nu sunt foarte mari (în medie 70.000 lei), mesajul acestui proiect de ajutorare este de neprețuit în rândurile acelor intreprinzători tineri, care nu vor să emigreze, ci vor să-și dezvolte o afacere pe plaiurile natale.   


În prima și a doua categorie – Intreprinzători/intreprinderi agricole ungurești (vechime de minimum un an) respectiv Intreprinzători/intreprinderi agricole ungurești (debutanți) – s-a câștigat în medie 4.500. 000 Ft (65.890 lei). Guvernul Ungariei a virat astfel în contul intreprinderilor agricole maghiare din Transilvania, Slovacia,Voivodina și Transcarpatia 32.891.677 Ft adică 481.611 lei.

În categoria C și D – Intreprinzători/intreprinderi ungurești neagricole (vechime de minimum un an) respectiv Intreprinzători/intreprinderi ungurești neagricole (debutanți) – s-a câștigat în medie 5 - 6 milioane de forinți.
Totalul sumei virate pentru ajutorarea intreprinderilor maghiare de peste granița Ungariei de azi depășește deci jumătate de milliard (600.236.690) de forinti (!), adică 8.835.090 lei.

Conform calculelor făcute de Corbii Albi, proiectele trimise din Transilvania reprezintă 46.15 la sută din totalul de 117 de dosare câștigătoare.

Lista este condusă de Harghita (20 de proiecte), Covasna (13) și – surpriză! – Clujul (7), care depășește astfel Mureșul (5), Satu Mare (2) și Bihorul (2). Timișoara și Sibiul au câte un proiect câștigător.

Obiectele proiectelor câștigătoare sunt foarte variate: viticultură, cultivarea și vânzarea plantelor decorative, ferme particulare, asociații familiare, ciupercărie, mașini agricole, grădinărit, cabinete veterinare, cabinete medicale, IT, inovație - combină pentru dovleac, cultivarea fasolii verzi în condiții speciale, apicultori, centre pedagogice, instituții lingvistice, cabane, case de odihnă, industria cărnii în sate, cabinet stomatologic Bihor, construcții – fier beton, traduceri online, pensiuni, ateliere de tâmplărie, inovație – materiale de construcții din deșeuri agricole, fitness, foto și altele.

Sus