Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019


Kontakt / Andy Ghost (Pákay-Farkas Csaba): Clujule, mâinile în aer!

Cu Andy Ghost, solistul vocal al vestitei formații ALTAR din Cluj-Napoca m-am întâlnit prima dată la începutul anilor ’90, când orașul de pe malul Someșului Mic era în mijlocul vârtejului benefic al autoorganizării civice și culturale. Într-o sală a organizației de tineret a UDMR-ului (se chema MADISZ) făcea repetiție o formație stranie de tot în acea vreme: îmbrăcați „metal”, cu părul până la călcâie, cântând un heavy-metal așa de greu, încât pe cei care îi ascultau trecând prin clădire, îi treceau fiorii. Erau niște fiori despre care nimeni nu putea spune exact la acea vreme că erau de plăcere, de frică profundă sau ambele deodată.Mulți ani au trecut până s-au așezat în creierul meu cele văzute și auzite atunci, cu câteva luni după revoluția din ’89. Acum știu deja că muzica acea stranie era thrash-metal (un metal dur) iar Andy Ghost făcea repetiții la MADISZ nu pentru că avea cunoștințe pe la unguri, ci pentru faptul că și el este un băiat maghiar, răspunzând la numele mai puțin „metalizat” de Pákay-Farkas Csaba.

Au trecut 25 de ani de la prima întâlnire de-a noastră: Pákay Csaba de atunci a ajuns în vârful carierei sale, devenind un reprezentant carismatic al muzicii thrash-melodic-hardcore-metal din România. Fiind invitat des la emisiunile maghiare și române de la Radio Cluj, Andy Ghost a răspuns afirmativ la ideea mea ad hoc, de a realiza cu el un scurt interviu mai... original.
 
                                                                                  ***

Reporter: Uite Andy, am găsit niște comentarii pe net la piesele voastre de top: SOS Țara Românescă, La noi și Singur Impotriva Tutoror, care sună așa:

“Andy e un om extraordinar, un lider puternic, chemat de Dumnezeu la lucrare de proportii gigantice.”

Hmm. Foarte interesant... Până tu stăteai în studioul Radio Cluj, eu am reascultat piesa voastră cu care în 2006 erați prezenți la Premiile MTV România. Mă uitam la dinamica ta, la forța ta de expresie. M-a pus pe gânduri: oare prin ce se manifestă acea „chemare de la Dumnezeu” la care fac referiri fanii tăi? Mă gândesc că știi la care moment din viața voastră mă refer. Iată, am aici pregătit:

 

Andy Ghost: Da, sigur că știu despre ce moment este vorba (Andy Ghost, ușor îngândurat). Dar, uite care-i situația: din punctul meu de vedere nu există nici o contradicție! Dumnezeu este în tot și-n toate. La El concepțiile de bine și de rău nu sunt percepute la fel cum înțelegem noi binele și răul. În afară de asta, D-zeu se implică începând de la partea noastră spirituală, trecând prin partea sufletească, până la cea fizică, chiar socio-politico-economică a vieților noastre și în toate domeniile noastre de activitate.

Să nu credem că D-zeu este doar spiritual și că lumea fizică este condusă de altcineva! Eu nu cred asta! El este Totul in Toți, totul există prin El și nimic nu există fără El! Eu cred că El/Ea se manifestă in toată Creația, văzută și nevăzută, de la micro până la macro! Putem să Îl vedem bineînțeles, dacă ne deschidem ochii și dacă vrem să vedem acțiunea si prezenta Lui. El este Viata și Dragostea, de la El vin toate lucrurile bune și desăvârșite, Lumina, Înțelepciunea, Creativitatea și la El se vor întoarce toate!

Rep.: Dacă înțeleg bine: concertele voastre nu sunt concerte pentru băbuțe sau pentru oameni mai în vârstă… Simți că și la concertele voastre super-grele este activ prezent Dumnezeu?

Andy Ghost: Da, practic Dumnezeu este în fiecare persoană, în mine, în tine, în public, în păianjenul din colțul clădirii, în albina de pe floare sau în greierul din iarbă.

Bineînțeles, depinde cât ești de deschis și cât de bine poți să accepți și ești în stare să asimilezi aceste gânduri. Dacă poți să simți ca un compositor, este cazul meu, dar și ca ascultător, dacă poți să vezi aceste lucruri, atunci poți să întelegi frumusețea lor în toate domeniile, atunci poți percepe toată paleta splendorii!

Atunci poți fi ca vântul, poți curge ca râul, poți arde ca focul, poți erupe ca un vulcan, poți exploda ca o bombă atomică, atunci te poți identifica cu Infinitul, atunci vei cunoaște Adevărul și atunci vei fi Liber!

Rep.: Dacă mă uit pe net, numele de Pákay-Farkas Csaba nu înseamnă prea mult pentru internet, însă Andy Ghost este cunoscut peste tot. De unde se ia contradicția asta? Deci Pákay-Farkas Csaba, băiat maghiar din Cluj e mai cunoscut ca fiind Andy Ghost…

Andy Ghost: Când am făcut formația, când am avut eu visul să devin un artist, un muzician cunoscut, nu doar în țara asta, ci chiar și în străinătate, am ales acest nume, acest pseudonim, fiindcă în lume un nume maghiar n-ar fi fost ușor de înțeles sau de reținut. La fel ca Freddy Mercury, el nu era Freddy Mercury, ci se numea Farrokh Bulsara. Nici pe Madonna nu o cheamă Madonna. Dar noi toți îi cunoaștem sub aceste pseudonime!
Un pseudonim pentru un artist întotdeauna dă o altă valoare și are o altă însemnatate; e mult mai ușor să penetreze conștiința oamenilor, să aibă și un sens, iar în cazul meu numele de Andy Ghost are o latură mai mistică și mai adâncă. Puteam să merg și cu numele de Pákay Csaba, dar am ales un nume cu o rezonanță „internațională” cu care să pot intra în orice loc și în orice domeniu din lumea asta. E ca un Password, un cod secret de identificare!

Rep.: Să știi Andy, că sunt foarte mulți care nu știu că tu ești maghiar din Cluj-Napoca. Îți spun sincer, când ascult piesa SOS Țara Românescă, întotdeauna mă pun pe gânduri: cum de un băiat maghiar poate să aibă așa o empatie față de „Țara Românească”.Dă-mi voie să citez:

 

Andy Ghost: Faptul că sunt de naționalitate maghiară, dar trăiesc în România, pentru mine nu a fost și nici acum nu este o problemă. Cei mai buni prieteni de ai mei sunt români. Am terminat școala în limba maghiară, dar vorbesc foarte bine românește. Niciodată nu am avut probleme cu naționalismul sau cu teme de genul acesta, dimpotrivă, marșez, lupt împotriva acestor percepții care nu ne-au adus, nu ne aduc și nici nu ne vor aduce nimic bun, lucru care s-a și demonstrat de-a lungul istoriei.

Eu sper că Europa modernă și oamenii cu o mentalitate nouă, cei care au scăpat de comunism și de percepțiile foarte limitate chiar dictatoriale, vor putea face lucruri mari împreună. Consider că umanitatea poate evolua doar prin unitate și frăție!

Rep.: De multe ori spui în interviuri că pe tine nimic nu te definește. Interesant totuși că aveți o piesă care practic vă definește. Este vorba despre piesa „Singur împotriva tuturor". Eu m-am mirat când v-am văzut în Tîrgu-Mureș cântând și în limba maghiară…

Andy Ghost: Faptul că am declarat că pe mine nu mă definește/nu mă reprezintă în mod concret nimic, este o poveste lungă! În momentul în care primești Revelația și ajungi să vezi holistic toate lucrurile, atunci îți dai seama de Cine Ești, atunci te poți separa de Iluzoriu/de Maya și te poți uni cu Divinitatea la un nivel în care ești în stare să te identifici cu Totul! Atunci poți spune despre tine că nu te mai definește ceva anume, atunci Totul este în tine și tu ești in Totul!

Finitul este înghițit de Infinit!

În legătură cu piesa mai sus amintită... această idee a venit de la colegul meu (de naționalitate română), din partea lui Teo, care de multe ori zicea să facem o piesă in limba maghiară. Am rămas cu gândul că anumite piese să fie traduse, iar când ne-am dus la Tîrgu-Mureș el a readus ideea în actualitate și am tradus-o în sala de repetiție. Am zis că de acum încolo unde va fi un public maghiar vom cânta și varianta maghiară.

Ne-a plăcut foarte mult ideea, cu atât mai mult cu cât două persoane din trupa Altar sunt maghiari, de ce să nu avem și această formă de exprimare? Până la urmă, e normal ca un artist al unei trupe multiculturale să se poată exprima în mai multe limbi. Da, într-adevăr acele momente de la Tîrgu-Mureș au fost de excepție!Rep.: Andy, unde te simți acasă? Aici în Cluj, aici în Transilvania, aici în Europa? Ai tu un loc unde te simți liber și te simți acasă?

Andy Ghost: Eu mă simt bine oriunde, în special aici în Cluj mă simt foarte bine! Îmi place foarte mult orașul, este orașul meu preferat din România, deși am umblat prin toată țara. Deocamdată nu am făcut foarte multe ieșiri prin străinătate, însă, ori de câte ori vin acasă e clar că aici este locul meu, este pământul meu din care m-am născut. Să zic așa, simt o energie, care mă reîncarcâ cu puteri care mă pot duce mai departe. Mă simt bine aici, mă simt extraordinar în Transilvania. România este țara unde pot face si am de făcut foarte multe lucruri, țara multor posibilități, țara unor energii și entități speciale! Ori de câte ori va veni vremea voi merge acolo unde este nevoie de mine!

Rep.: Andy, o piesă de rămas bun pot să ofer din partea ta pentru cititorii Portalului Corbii-Albi?

Andy Ghost: Da. Rapsodia Românească. Varianta Altar...Sus