Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Inițiativa maghiarilor din Transilvania, oferită Europei ca model

Inițiativa maghiarilor din Transilvania, oferită Europei ca model

La worskhop-ul EU Regions – Partners for Youth, programul “Örökségünk őrei” („Adoptă un monument!”) a fost propus în aceste zile la Bruxelles, ca model pentru Europa. Scopul proiectului este educarea tinerilor în spiritul stimei față de ctitorii orașelor cu care azi ne mândrim. Datorită acestor tineri maghiari, sute și sute de clădiri vechi, imobile declarate monumente istorice, case cu încărcătură istorică sau culturală sunt scoase în lumina reflectoarelor.Pákey Lajos, fostul arhitect șef al orașului Kolozsvár - New York szálló

Programul “Örökségünk őrei” („Adoptă un monument!”) îndeamnă elevii să se grupeze și să-și aleagă un monument istoric din zona în care trăiesc, să-l studieze prin toate metodele posibile, iar informațiile astfel obținute să le centralizeze pentru a populariza apoi monumentul respectiv. Pentru a câștiga marele premiu constând într-o vizită la Bruxelles, elevii trebuie să învețe menagementul popularizării, umblând din redacție în redacție pentru a vorbi despre munca și rezultatele lor, organizând work shopuri unde să fie invitați nu numai elevi, ci și simpli amatori de clădiri frumoase.Rimanóczy, arhitectul care a marcat orașul Nagyvárad

Programul a devenit viral, sute de școli au echipe de concurenți, iar în orașe s-a ajuns la dispute deja pentru „adoptarea” unor clădiri.

Programul ce s-a transformat într-o extraordinară mișcare civică tinerească își arată deja roadele, deoarece în rândul tinerilor maghiari a crescut numărul celor care – deși au o vârstă fragedă – își asumă o responsabilitate pentru treburile obștei – fie vorba de probleme sociale sau civice. (http://www.ziardecluj.ro/gara-clujeana-are-pagina-de-facebook-cum-s-au-indragostit-elevii-de-la-liceul-onisifor-ghibu-de-un-obiectiv-uitat-al-clujului).

Una dintre cele mai interesante “adopții” în Cluj este clădirea Urania cu primul lift din Kolozsvár-ul de altă dată – o inițiativă a elevilor din Liceul “Brassai Sámuel” din municipiu. Au mai fost adoptate clădiri cu destinații foarte diferite: gări, spitale, imobile orășenești de etalon, primării, prefecturi…Echipele au avut în “sarcină” popularizarea arhitectului realizator și atmosfera conceperii clădirii.Prin acest concurs s-a pus în mișcare o adevărată armată civică tinerească, scoțând la iveală o lume pierdută – ce ar putea fi convertită în proiecte de turism și educație civică, micșorind astfel numărul oamenilor care nu-și cunosc orașul în care s-au născut, ori în care s-au mutat odată cu “omogenizarea” național-comunistă.

Să sperăm că acum, când proiectul “Örökségünk őrei” („Adoptă un monument!”) este oferit ca proiect de succes Europei, și reprezentanții societății românești își vor pune întrebarea: oare nu ar trebui să lansăm și noi un astfel de proiect?

Aceste echipe ar putea să promoveze de exemplu asamblarea tăblițelor informative pe aceste clădiri cu numele arhitecților și a rolului acestora în orașul de odinioară. Așa ar ajunge de exemplu numele lui Pákey Lajos sau Alpár Ignác (Kolozsvár) sau al lui Rimanóczy Kálmán (Nagyvárad) pe aceste tăblițe informative, educând societatea.

Nu vi se pare o idee bună?


 
Sus