Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / Joc de gleznă româno-maghiar cu Mike Thyson

Joc de gleznă româno-maghiar cu Mike Thyson

Primăria din comuna Corund va pierde inscripția Községháza („Casa Comunei”, în limba maghiară) de pe frontispiciul clădirii. După decenii de folosire a expresiei, unei grupări politice i s-a părut că traducerea nu acoperă realitatea, a dat în judecată Primăria cerând ca pe frontispiciu să apară scris: Polgármesteri Hivatal ( „Biroul Primăriei”, în limba maghiară).

         

Și așa se face că în Uniunea Europeană mai există țări în care dreptul la folosirea limbii materne ajunge motiv de bășcălie, iar societatea civilă asistă blazată, fără să ia atitudine.

Țin să subliniez: nu politicienii sunt de vină și nici asociațiile de tot felul, că am ajuns la limita tragicomicului în acest joc de gleznă româno-maghiar, unde adversarii își dau la gioale unii altora. Doar că rezultatul va fi alunecarea acestei țări în zona subculturii generalizate!

Ce mi se pare și mai trist este lipsa de reacției a societății civile! Nimeni nu ia atitudine, nu se delimitează, nu are o părere! Se uită fără să vadă, fără să înțeleagă. 


Ați văzut cumva vreo caricatură cu boxerul violator, scăpat de pușcărie, ajuns invitat de onoare în Parlamentul României? La ce să ne așteptăm dacă incultura a devenit patologică în societatea noastră, nu poate urma decât ceva și mai rău!

Și totuși, are și o latură pozitivă vizita boxerului! Ne dă un răspuns la întrebarea des vehiculată în presă: de ce vor maghiarii o societate paralelă în România? 


După inaugurările de la Gherla și Aiud, guvernul Ungariei pune umărul și la modernizarea centrului școlar din Magyarlapád (Lopadea Nouă - jud.Alba)

Cel puțin din două motive. În primul rând pentru că nu vor să se judece zilnic pe dreptul folosirii limbii materne și în al doilea rând, pentru că nu vor să asiste la genocidul educațional într-o societate în care sloganul cel mai des folosit spune: Mai rău să nu fie!

Specialiștii trimiși de guvernul ungar care investesc în educație, în învățământul maghiar din Transilvania aduc o rază de lumină în această beznă. 

Cine știe, poate ei vor fi cei care vor investi și în regiunile unde Mike Thyson este considerat un om care poate fi prezentat ca un idol al tinerilor.




Sus