Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Kontakt / S-a spart gheața: prima clădire oficială cu steagurile maghiarilor și secuilor

S-a spart gheața: prima clădire oficială cu steagurile maghiarilor și secuilor

În data de 21 ianuarie 2015, prefectura Mureș a amendat pe primarul Csibi Attila Zoltán cu 5000 de lei amendă deoarece nu a îndepărtat steagurile maghiarilor și secuilor de pe sediul UDMR din orășelul Sângiorgiu de Pădure (Erdőszentgyörgy).


                                                     Foto: Dan Tănasă blog

Pe frontispiciul clădirii din centrul localității au conviețuit ani de zile pașnic steagurile românilor, maghiarilor și al secuilor alături de drapelul UE. 

Primarul a contestat procesul verbal și astfel iată, o realitate transilvăneană – multietnia –, s-a transformat într-un „caz judiciar”. Prima „tură” a câștigat instanța însă a doua a fost câștigată de primar. 

                                                                     ***
La cererea Corbilor Alb avocata Menyhárt Gabriella Éva din Oradea a declarat:

– Csibi Attila Zoltán a atacat cu apel Sentința Judecătoriei Sighișoara și Tribunalul Mureș în data de 30.09.2016 a admis apelul a schimbat în integralitate sentința primei instanțe și a dispus anularea procesului verbal de sancționare contravențională. A respins excepția de neconstituționalitate invocată de Csibi Attila Zoltán în fața instantei de apel ca fiind rămasă fără obiect. Motivația nu o cunoaștem încă. Știm doar că am făcut referire la art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, solicitînd asigurarea unui proces echitabil și just de o instanță independentă. La fel am ridicat excepția de neconstituționalitate a art. 27 lit. g raportat la art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1157/2001 privind aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României, apoi am invocat excepția de nulitate absolută a procesului verbal pentru lipsa prevederilor legale obligatorii ale acestuia.


In localitățile din Ungaria unde trăiesc români, Bedeu, Apateu, si altele, steagul maghiar este arborat alături de steagul român, niciuna dintre comunități nefiind afectată de arborarea steagului astfel, maghiarii nu se simt jigniți, iar românii nu sunt expuși unor atacuri etnice din cauza utilizării simbolurilor naționale. Consider că acest exemplu este demn de urmat pentru Romania, atât din perspectiva morală, umană dar și legală – a mai adăugat avocata Menyhárt Gabriella Éva.

                                                                        ***
După alte păreri procesele intentate împotriva steagurilor maghiare și secuiești – zeci și zeci de procese –pot fi câștigate fără probleme în instanțe dacă este invocat articolul 7 al Convenției europene a drepturilor omului, conform căreia: “Nicio pedeapsă fără lege 1. Nimeni nu poate fi condamnat pentru o acțiune sau o omisiune care, în momentul săvârșirii, nu constituia o infracțiune potrivit dreptului național sau internațional.”

Știm cu toții, că în Ungaria pe toate instituțiile cu character românesc este arborat steagul românilor, așa este și în Voivodina ba chiar și în Transcarpatia (Slatina).


Se poate pune însă problema și în altă formă: de ce e nevoie de atâta procese ca să se demonstreze, că Transilvania este multietnică? De ce e nevoie de o armată de juriști și avocați, ca să se înțeleagă ceea ce știe toată lumea: maghiarii nu sunt români, secuii nu sunt români. 

De ce e nevoie de atâta înverșunare și șovinism mascat, să se înțeleagă, că maghiarii fac parte nu din națiunea română, ci din cea maghiară, având steagurile lor, imnul lor?
Acum s-a câștigat primul proces, apoi vine al doilea… al zecelea…

Nu avem altceva de făcut, oameni buni? Nu avem oameni înțelepți, care să spună: “Mă oameni buni. Hai dracu să terminăm cu procesele. Hai să-i dăm maghiarilor ce le-am promis în tratate și înțelegeri internaționale.E bine așa, că tremurăm toată ziua, când ne prinde Europa, că nu respectăm ceea ce am semnat? Cui prodest?”
Sus